Mon05202019

Last updateFri, 17 May 2019 12pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel

Podhum

podhum

U sastav džemata Buturović Polje sada ulazi i naselje Podhum, koje je prije bilo zaseban džemat. U njemu se nalazi i džamija. Džamija u Podhumu sagrađena je 1885. godine. Sagradile su je džematlije. Džamija je 1935. renovirana. Tom prilikom s krova je skinuta ploča i stavljen crijep. Na džamiji se nalazi drvena munara opkovana limom.

Godine 1975. džamija je temeljito obnovljena.


Uz ovu džamiju se nalazi odvojeni mejtef (mekteb), koji je 2005. godine nanovo izgrađen.


Od efendija koji su obavljali službu u ovoj džamiji ostali su u sjećanju: Mehmed ef. Ahmić, Alija ef. Ahmić, Smail ef. Ahmić, Husejin ef. Rizvić, Hasan ef. Macanović, Bešir ef. Mujak, Ahmet ef. Sitar, Salih ef. Sitar, Salko ef. Borić, Ahmed ef. Zatega, Sadik ef. Hrnjica, Ahmet ef. Ćosić, Meho ef. Suljić i Mustafa ef. Mujala.


Zanimljivo je napomenuti da je Podhum bio općina nakon Drugog svjetskog rata, a 1955. godine imali su telefonsku centralu. Prema nabrajanju džematlija u ovom selu žive porodice: Ahmić, Košpo, Rizvić, Beha, Slato, Begluk, Turković, Čukle i Turak.

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.