Fri02232018

Last updateWed, 21 Feb 2018 1pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Parsovići

Džematski odbor Parsovići obuhvata naselja Parsovići , Kale, Prijeslop, Bušćak.

 

Parsovići se nalaze četiri kilometra od Buturović Polja, na desnoj obali Neretvice. Spadaju u jedno od starijih naselja u Neretvici. Nad ulazom u staru džamiju u ovom naselju, stajao je sljedeći natpis: „Dobrotvor hadži Mustafa Sarajlić. Godina 1310.“ (1892) iz čega se jasno zaključuje da je džamija napravljena 1892. godine, a da je sve ili većinu radova platio spomenuti Mustafa Sarajlić.

 

Godine 2005. džematlije ovog džemata pokrenule su akciju gradnje nove džamije nekoliko metara niže od stare. (Izgled stare džamije u Parsovićima možete vidjet na slici iznad).

 

Nova džamija je završena i svečano otvorena 2. augusta 2008. godine. Prije otvaranja nove džamije u Parsovićima, zgrada stare džamije je uklonjena. Nova džamija ima u donjem katu mektebsku učionicu i abdesthanu, a prostrani molitveni prostor je na gornjem katu. Imam u Parsovićima je Amir ef. Cernica koji je dužnost preuzeo nakon preseljenja na ahiret Adem ef. Mujala. Prije njih imami su bili:Alija ef. Sarajlić, Ibrahim ef. Kovačević, Mehmed ef. Sarajlić i hadži Mustafa ef. Sarajlić.

 

U sastav Parsovića ulaze i naselja Kale, Prijeslop i Bušćak.

 

Po popisu iz 1991. godine u Parsovićima je bilo 149 Bošnjaka, Kale su imale 34, Bušćak 63.Bošnjaka.Danas u ovim naseljima živi oko 400 Bošnjaka.

 

Starosjediocima u ovom naselju smatraju se porodice Mravović i Ždere. Danas ova nselja naseljavaju porodice: Alibegović, Alić, Barak, Baraković, Begluk (dva člana), Bilić, Cernica, Čohodar, Ćutahija, Duro, Hondo, Jahić, Lipovac, Lukšija, Medin, Mezit, Mravović, Mujak (brojno), Mujala, Mustafić, Ređić, Rizvić, Sarajlić (brojno), Slato, Smailhodžić, Smajić, Talić...

 

Imam u ovom džematu je Amir ef. Cernica.

 

 

 

U tabeli ispod donosimo vijesti vezane za ovaj džematski odbor.

Display # 
Title Author Hits
Opis džemata Parsovići Written by Esad Bajić 1428
 

Preporučujemo

Esad Bajić
KONJIČKE DŽAMIJE

Book Review

Monografija džamija na području Medžlisa Konjic. Format B5. Broj strana 180.color, ISBN 978-9958-867-09-9. Knjiga je dostupna i za online čitanje LINK