Tue06182019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Spiljani

Ovaj džematski odbor sačinjavaju Spiljani, Džajići, Dubočani i Ljuta. Džamije se nalaze u Spiljanima, Džajićima i Dubočanima.

Spiljani se spominju rano u turskim izvorima. Mulić navodi da su toponim donijeli sa sobom doseljenici iz sela Spila (Riđani). U drugim izvorima susrećem naziv Ispilani i objašnjenje da se u tom naselju „pilala“ drvena građa i odatle puštala Neretvom do Konjica i niže. Neki izvori opet govore da je ime nastalo od riječi spilja (pećina) pošto isti naziv ima dio zaseoka Ćibe (Spilja).

 

Džamija u Spiljanima vakuf je braće Maksumića. Njena gradnja počela je 2000. godine, a otvorena je 28. septembra 2003. godine. U zaseoku Ćibe je oko 1930. godine sagrađen mesdžid u kojem su se, do gradnje džamije, obavljali vjerski obredi.

 

U sastav ovog džemata ulaze: Džajići, Dubočani i Ljuta, u kojima se također nalaze vjerski objekti. Prvi imam u Maksumića džamiji bio je Refik ef. Delić. A nakon njega sadašnji imam Elvedin ef. Čorbo.

 

Imam u Spiljanima je Čorbo ef. Elvedin a prije njega imamsku dužnost vršio je Delić ef. Refik

U tabeli ispod donosimo informacije vezane za ovaj džematski odbor.

 

Display # 
Title Author Hits
Mevlud u Spiljanima 2012 Written by Vehid Šišić 2649
Spiljani Written by Esad Bajić 2255
Džajići Written by Esad Bajić 2148
Dubočani Written by Esad Bajić 2633

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.