Fri02232018

Last updateWed, 21 Feb 2018 1pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Gradski džemati Prkanjska dzamija

Džamija u Prkanju, danas je poznata kao Prkanjska džamija,  u nekim spisima nalazimo da ju je podigao izvjesni Hadži – Zulfikar, ali, Dr. Jusuf Mulić pak tvrdi u svojoj knjizi „Konjic i njegova okolina u vrijeme osmanske vladavine“ da je ovu džamiju sagradio Sulejmanbeg, pa je po njemu naziva Sulejmanbegova džamija.

Po dr. Muliću Prkanjsku džamiju sagradio ju je Sulejman-beg (kasnije paša) prije 1585. godine, ali je džamija trajno zadržala naziv Prkanjska po naselju Prkanj (tur. Oprkanj) u kojemu se nalazi.(Riječ oprkanj je turski način izgovaranja i pisanja slavenske riječi prhanj (daska), koja se u govornom jeziku odomaćila i kao prkanj, a upotrebljavala se za označavanje naselja sagradjenih od dasaka (drveta). Mahala pod istim nazivom bila je i na sarajevskoj Baščaršiji.)

Uz džamije su bili mektebi za mušku i žensku djecu.

Prkanjska džamija je prvotno bila pokrivena pločom da bi nakon ponovnog vraćanja islamskoj zajednici krov radi trošnosti bio izmjenjen i umjesto ploča pokriven ciglom. I ova džamija je kao i mnoge u gradu Konjicu, oštećena u agresiji, a oštećenja su otklonjena po završetku agresije. Potrebno je napomenuti da je ova džamija gotovo dvadeset i pet godina nakon  rata bila zatvorena i služila kao magacin. Uz džamiju je 1998. godine urađena i mala abdesthana. 

Džemat Prkanjske džamije čini naselje Prkanj.

Imam u ovoj džamiji je Numan ef. Ćosić, a prije njega dužnost imama obavljao je Redžo ef. Muhibić.

 

Numan ef. Ćosić

 

Podatke o džamiji i aktivnostima u ovom džematu donosimo u tabeli ispod.

Display # 
Title Author Hits
Prkanjska (Sulejmanbegova) džamija Written by Esad Bajić 1762
 

Preporučujemo

Esad Bajić
KONJIČKE DŽAMIJE

Book Review

Monografija džamija na području Medžlisa Konjic. Format B5. Broj strana 180.color, ISBN 978-9958-867-09-9. Knjiga je dostupna i za online čitanje LINK