Sat08152020

Last updateMon, 10 Aug 2020 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Idbar Idbar-opis džemata

Idbar-opis džemata

Idbar se nekada zvao Dbar, a rijeka Bašćica koja protiče kroz Idbarsku dolinu Dbarčica. Osmog aprila 1411. godine bosanski kralj Stjepan Ostoja, izvještavajući Dubrovčane o nekom poslu, navodi kako je pismo pisano u „Dbari na Neretvi“. 

Postoje još dokumenti iz 1437, 1444, 1448, 1454, 1469. godine itd. Idbar se u ovom periodu spominje i tretira kao srednjevjekovni grad Dbar. Pored Dbra, na prostoru koji pripada Idbru, iz ovog perioda spominje se i grad Borovac, koji je imao najveći strateški značaj od svih gradova na lijevoj obali Neretve, koji su se nalazili na prostoru današnje konjičke općine. Dakle, gradovi Dbar i Borovac su u srednjem vijeku pripadali humskoj Neretvi, koju je rijeka Neretva razdvajala od Kraljeve zemlje.
U pohodu sultana Mehmeda Fatiha od maja do juna 1463. godine oba ova grada padaju pod tursku vlast. Grad Dbar dobiva današnji naziv Idbar, a grad Borovac daljim napredovanjem turskih snaga prema Dubrovniku biva napušten i razoren, najvjerovatnije 1477. godine.
U ovom mjestu je 1967. godine na temelju ranijeg mesdžida izgrađena džamija. I ona je kao i drugi objekti bila izložena tokom agresije neprijateljskim projektilima, a štete su nakon rata sanirane.
Godine 2008. pokrenuta je akcija potpune rekonstrukcije džamije u Idbru, radovi su privedeni kraju i džamija je svečano otvorena u ljeto 2009. Dugogodišnji imam u ovom džematu bio je Began ef.Bukvić, zatim Emir ef. Pajt i današnji imam Aladin ef. Bilanović.
U Idbru je po popisu iz 1991. godine živjelo 395 Bošnjaka. Danas ih živi oko 333. U Idbru susrećemo sljedeća prezimena: Alibašić, Bajramović, Bukvić, Ćosić (brojni), Ćunćur, Karalo, Mehić, Nuhić (brojni), Omerović (brojni), Subašić...