Mon12062021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI KORISTI I SEVAPI KOJI SE DOBIJAJU DONOŠENJEM SALAVATA NA POSLANIKA

KORISTI I SEVAPI KOJI SE DOBIJAJU DONOŠENJEM SALAVATA NA POSLANIKA

1. Izvršavanje Allahove, dž.š. naredbe da se donosi salavat
S obzirom daje Allah, dž.š., u navedenom ajetu to naredio: O vjernici, donosite salavat na njega i šaljite mu selam. (El-Ahzab, 56)

2. Slijeđenje svoga Gospodara i saglasnost s Njim u donošenju salavata na Poslanika, s.a.v.s.
Svakako da se ova dva načina donošenja salavata razlikuju; naš salavat je dova i molba, a Allahov, dž.š., salavat je posebno spominjanje i počast koja se Poslaniku, s.a.v.s., time ukazuje.

3. Slijeđenje i oponašanje meleka
u donošenju salavata na Poslanika, s.a.v.s.

4. Dobijanje deset salavata od Allaha, dž.š., zbog jednog salavata koji donesemo na Poslanika, s.a.v.s.
Ebu Talha El-Ensari, r.a., je rekao: "Jednog dana je Poslanik, s.a.v.s., osvanuo veseo i raspoloženje se vidjelo na njegovom licu. Ashabi ga upitaše: 'Allahov Poslanice, danas si osvanuo veseo i raspoloženje se vidi na tvom licu?' On im reče: 'Svakako, došao mi je Glasnik od mog Gospodara i rekao: 'Ko na tebe od tvog ummeta donese jedan salavat, Allah, dž.š., će mu upisati deset sevapa, pobrisat će mu deset grijeha, uzdići će ga deset stepena (deredža) i uzvratit će mu isto toliko.'"(Zabilježio gaje Ibn Ebu Asim. Pogledaj Dželau-l-eftiam, str. 41.)

5. Bit će uzdignut za deset stepena - deredža

6. Bit će mu upisano deset sevapa, dobrih dijela

7. Bit će mu pobrisano deset grijeha

8. Imat će nagradu kao da je oslobodio deset robova, jer u hadisu koji prenosi Bera' ibn Azib, r.a., stoji da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Onome ko na mene donese salavat bit će upisano deset sevapa, pobrisat će mu se deset grijeha, bit će uzdignut deset stepena i to mu je kao daje oslobodio deset robova."(Ovaj hadis je zabilježio Ahmed u svom Musnedu.)

9. Ima nadu da će mu dova biti primljena kada prije nje donese salavat na Poslanika jer donošenje salavata podiže dovu, koja je bila između nebesa i Zemlje, do Gospodara svjetova.

10. Zadobit će šefa'at - zauzimanje Poslanika, s.a.v.s., za njega.
Posebno ako uz to bude molio Allaha, dž.š., da Muhammedu, s.a.v.s., dadne vesilet - posebno pohvalno mjesto, a može i samim donošenjem salavata.

11. Praštanje grijeha

12. Allah će svoga roba zbog salavata osloboditi briga

13. Blizina Poslanika na Sudnjem danu onome ko na njega bude donosio salavat

14. Salavat zamjenjuje sadaku onome ko nema imetka

15. Razlog za ispunjavanje želja i potreba

16. Donošenje salavata od Allaha, dž.š., i Njegovih meleka na onoga ko donosi salavat na Poslanika, s.a.v.s.

17. To je zekat i čišćenje za onoga ko donosi salavat

18. Razlog da onaj ko donosi salavat bude obradova Džennetom prije smrti

19. Razlog da onaj ko donosi salavat bude spašen od strahota Sudnjega dana

20. To biva razlogom da Poslanik uzvrati salavatom i sela-mom onome ko na njega donese salavat i selam

21. Salavat biva razlogom da se čovjek (pri)sjeti nečeg što je zaboravio

22. Salavat je razlog za čišćenje sijela i druženja od svega ružnog, da se ljudi ne kaju na Sudnjem danu zbog tog sastanka

23. Salavat otklanja siromaštvo i neimaštinu

24. Salavat čisti vjernika od osobine škrtosti
Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Škrt je onaj pored koga seja spomenem a on na mene ne donese salavat."(Hadis je sahih a zabilježio gaje Nesai.)

25. Spašava od poniženja i udaljavanja od Allahove, dž.š.
Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Poniženje onaj u čijem prisustvu seja spomenem a on na mene ne donese salavat."(Hadis su zabilježili Tirmizi i Hakim.)

26. Salavat upućuje onoga ko ga donosi na put Dženneta a onoga ko to ne čini udaljava od tog puta

27. Salavat vjernika štiti od ružnog mirisa sijela ili skupa u kojem se ne spominje Allah, dž.š., i ne donosi salavat

28. Salavat upotpunjuje i kompletira govor koji se počne sa zahvalom Allahu, dž.š., i salavatom na Njegovog Poslanika, s.a.v.s.

29. Salavat će osvjetljavati vjerniku put na Sirat-ćupriji

30. Salavat vjernika čini prijaznim i ljubaznim

31. Donošenje salavata biva razlogom da Allah, dž.š., tom čovjeku dadne lijep spomen među stanovnicima nebesa i Zemlje, zato što čovjek donoseći salavat na Poslanika, traži od Allaha, dž.š., da Poslaniku ukaže posebnu čast i dadne mu lijep spomen na nebesima i na Zemlji. Tako će i onaj koji to čini biti nagrađen sličnom nagradom

32. Donošenje salavata povećava bereket (blagoslov) onome ko ga donosi, njegovoj porodici, njegovom vremenu i svim poslovima, s obzirom da on sa salavatom traži bereket Poslaniku i njegovoj porodici. Tim zaslužuje da i on bude nagrađen sličnom nagradom.

33. Salavatom vjernik postiže Allahovu milost, s obzirom da je Allahov salavat na tog vjernika ustvari Allahova milost
34. Ustrajno donošenje salavata povećava ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s., i čini je stalnom

35. Salavat biva razlogom da Poslanik, s.a.v.s., zavoli osobu koja to čini

36. Salavat biva razlogom da čovjek bude upućen na Pravi put, jer donošenje salavata povećava njegov iman i čini da u njegovom srcu bude sve više i više ljubavi prema Poslaniku.

37. Donošenje salavata biva razlogom da se ime tog vjernika pokaže Poslaniku, s.a.v.s., jer je on rekao: "Zaista se vaši salavati meni izlažu i pokazuju." U drugom hadisu Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Zaista je Allah, dž.š., pored mog kabura zadužio meleke koji mi prenose vaše selame." Prema tome, ime vjernika koji donosi salavat i selam na Poslanika, s.a.v.s., bit će mu pokazano, a to je velika čast.

38. Salavat učvršćuje noge na Sirat-ćupriji prilikom prelaska Abdurrahman ibn Semure, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., u snu vidio čovjeka iz svog ummeta kako se spotiče, zapinje, pada i pridiže se. Tada mu je došao salavat koji je donosio na Poslanika, s.a.v.s., pa gaje učvrstio i on je prešao.

39. Donošenje salavata je minimum kojim čovjek izražava svoju zahvalnost Allahu, dž.š., na mnogobrojnim blagodatima
Allahove, dž.š., blagodati su bezbrojne. On je zadovoljan i s malo naše zahvalnosti.

40. Donošenje salavata u sebi sadrži i spominjanje Allaha, dž.š., čime se učvršćuje iman i priznavanje poslanstva

41. Donošenje salavata je ustvari dova Uzvišenom Allahu da Poslaniku, s.a.v.s., poveća spomen i počast. Pa što vjernici budu to više radili, time sebi osiguravaju blizinu Poslnika, s.a.v.s., kao što će imati nagradu i onih koji ih u tome budu slijedili, kao stoje to Poslanik, s.a.v.s., obećao kod činjenja dobrih djela.

 

Fuad Sedić, drugio dio teksta DONOŠENJE SALAVATA I SELAMA NA POSLANIKA, S.A.V.S.  (Izvor: Takvim 2012.g.)