Mon12062021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI ZAJEDNIČKA ISKUŠENJA HAZRETI FATIME I MUHAMMEDA ALEJHI SSELAM

ZAJEDNIČKA ISKUŠENJA HAZRETI FATIME I MUHAMMEDA ALEJHI SSELAM

Hazreti Fatima bila je peto dijete h. Hatidže i Muhammeda, a.s. Rođena je u vrijeme kada se njezin otac počeo povlačiti u planine Mekke, razmišljajući o nepravdi i krivim vjerovanjima svoga naroda, dakle u Poslanikovim, a.s., četrdesetim godinama. Allah, dž.š., šalje mu Fatimu kao radost u teškim i kobnim trenutcima koji će da zadese Allahovog Poslanika, a.s., i njegovu porodicu.

Kada je imala pet godina, od svoje majke hazreti Hatidže čula je da joj je otac Božiji poslanik. Iako pretpostavljamo da mala Fatima nije znala ni šta to znači, ipak je to ojačalo njezinu vezu sa ocem, pa je postala jedna od prvih osoba koje su islam počele da ispoljavaju javno. U periodu djetinjstva, kada je napad na Muhammeda, a.s., i prve muslimane bio najteži i najbolniji, mala Fatima je dva puta dokazala na čijoj je strani i pokazala ljubav prema voljenom ocu.

Jedne prilike, dok je Muhammed, a.s.,  klanjao pred Kabom, Utba, Ukba, Ebu Džehl i Šejba baciše nečist na njega i počeše se smijati. Na to desetogodišnja djevojčica skoči, skinu nečist s oca i svojim malehnim i fizički slabašnim tijelom stade pred njih očekujući daljnji napad. Sva četvorica se posramiše i ušutiše. Već tada bila je spremna život položiti u odbranu dostojanstva svoga babe, kojega je voljela najviše na cijelom svijetu. Većina djece njezinih godina bi se uplašila i u plaču pobjegla, ali ona je već tada bila zrela. Znala je da mu mora pomoći. Kakvu čast je imala, biti kćer posljednjeg Božijeg poslanika!

Druge prilike, nekoliko Kurejšija staviše omču oko Poslanikovog, a.s., vrata dok on klanjaše pred Kabom, u nastojanju da ga udave. Tada hazreti Fatima pozva upomoć koliko je glasno mogla i dozva Ebu Bekra Es-Sidika. Uspio je osloboditi Poslanika, a.s., s tim da je i on sam bio pretučen. Ponovo je mala Fatima uspjela pomoći voljenoga oca, s tim da su ožiljci zbog pretrpljene boli Poslanikove, a.s., na njoj zauvijek ostavili traga. A kako i ne bi kad je cijelo svoje djetinjstvo provela u jednom nesigurnom, neprijateljskom okruženju, gdje niko od Mekkelija nije oklijevao da napadne, osramoti i učini štetu Muhammedu, a.s., i njegovoj porodici.

Većina naše Bošnjačke dječice koju je rat zatekao u tim dječijim, mladim godinama, do kraja života pamtit će bol svog teškog djetinjstva. Baš kao i hazreti Fatima, nosit će ožiljke teškog života, ispunjenog glađu, neimaštinom, nesigurnošću u svome domu ili van njega. Zasigurno nas nema što iznenaditi ukoliko ta dječica koja su sada odrasli ljudi, imaju negativan stav prema životu i svima onima koji im i danas priznaju svoje neprijateljstvo. Bolno djetinjstvo donosi bolan život, zato je potrebna velika snaga i hrabrost da se bol pretvori u iskušenje koje nas je ojačalo.

Sam Poslanik, a.s., mnogo ju je volio, što svjedoči sljedeća predaja:“Ko god izazove radost Fatime, Allah će njemu izazvati radost, a ko je naljuti, naljutio je i Allaha. Fatima je dio mene. Šta god nju veseli, veseli i mene, a šta god Fatimu ljuti, ljuti i mene.“ Bila je njegova radost i sjaj u oku. Sigurno je ovih nekoliko trenutaka u kojima je Fatima pokazala svoju hrabrost bilo ključno da Muhammedu, a.s, bude najvoljenije biće na svijetu. Hatidža mu je dala sve u trenutku Objave, Fatima ga je spasila i čuvala njegovu čast u najtežih 13 godina provedenih u Mekki. Dvije hrabre žene, dva dragulja u Poslanikovim očima!

Primjer u kojem Božiji Poslanik upozorava muslimane na važnost poštovanja Allahovog zakona, a u kojem spominje važnost svoje Fatime, jeste slučaj kada je jedna žena iz ugledne porodice plemena Kurejš, po imenu Fatima počinila krađu. Kada je Božiji Poslanik naredio da se nad njom provede Božiji propis, pripadnici plemena Benu Mahzum mnogo su se naljutili i nastojali su na svaki način da spriječe izvršenje Božijeg zakona. Tako su zamolili Usamu ibn Zejda, koji je bio blizak Božijem Poslaniku, da s njim razgovara o ovome i da ga zamoli da joj oprosti. Kada je Usama o ovome razgovarao sa Poslanikom,a.s., on se jako naljutio i tada je rekao: “Da li činiš zagovor u vezi s jednim od propisa Božijih?”

Zatim je ustao i održao govor u kojem je, između ostalog, rekao: “O ljudi! Ono zbog čega su narodi prije vas stradali je to da kada bi neki od njihovih uglednika počinio krađu, njega ne bi kažnjavali, ali ako bi neko od slabih, nemoćnih i nepoznatih počinio krađu ili neko drugo protivzakonito djelo, Božiji zakon bi nad njim provodili!” A zatim je još rekao: “Kunem se Bogom, ako bi moja kćerka Fatima počinila ovakvo djelo, i nad njom bih također izvršio Božiji zakon. Pred zakonom Božijim, Fatima Mahzumija jednaka je Fatimi Muhammedovoj. „

Zaista je Fatima bint Muhammed pred zakonom jednaka Fatimi Mahzumiji, ali u Poslanikovom, a.s., srcu je zauzimala prvo mjesto. Jer od svih kćeri i supruga, u ovom primjeru spomenuo je baš Fatimu, da bi ashabima pokazao ozbiljnost situacije, obzirom da su svi znali koliko je Fatima važna Muhammedu, a.s.

Hazreti Fatimi dat je nadimak Zehra, što znači sjajna. Kao da je njeno lice, kako se prenosi, zračilo svjetlom. Prenosi se da kada bi stala na namaz, mihrab (mjesto gdje stoji imam koji predvodi zajednički namaz) bi sav bio osvijetljen. Ovo je jedna od počasti direktno darovanih Fatimi od strane Uzvišenog Allaha, dž.š., kako bi se još na dunjaluku odredio njezin visoki stepen na nebesima.
Hazreti Fatima udala se za hazreti Aliju, kojega je Muhammed, a.s., nazvao kapijom grada znanja, s tim da je on sam grad znanja. Sa hazreti Alijom, dobila je dva predivna sina, hazreti Hasana i hazreti Husejina.

Hazreti Fatima je umrla u 29 godini života, 6 mjeseci nakon preseljenja Muhammeda, a.s., duboko žaleći za prekinutim životom njezinog oca kojega je voljela najviše na svijetu. Najteže momente poslanstva provela je s njim u Mekki, pod istim krovom, dijeleći radost i tugu. Njezino srce predalo se u potpunosti njegovoj dobroti, hrabrosti i snazi zbog silne pretrpljene boli. Zajedničke nevolje zaista približe ljudska srca, svežu ih željeznim okovima do Sudnjeg dana. Razlog više tomu bio je što su druge kćerke Muhammeda, a.s., već bile udate, imale su svoje porodice o kojima su se brinule, dok se Fatima brinula o sigurnosti svoga oca.

Neka nam Fatima bude pouka u teškim momentima koji su izvjesnost svačijeg života, a iskušenja njezinog oca koja je dijelila s njim, potvrda da i najbolji ljudi ikada stvoreni nisu spašeni iskušenja, emocionalne boli, neimaštine i gladi.

Nismo samo mi u nevolji, i nismo mi ništa Bogu skrivili pa nas prati loša sreća. Muhammed, a.s., je od svoga rođenja, pa sve do smrti prolazio kroz najteže nesreće i boli, a ipak imao cilj koji je postigao, zadržao samopouzdanje i hrabrost, ustajao i nakon najtežih momenata i išao u bitke, a sve to zahvaljujući svojoj vjeri u Uzvišenog Allaha, dž.š., u kojem je imao najveću utjehu i nadu.

Piše: Šejla Mujić Kevrić

Akos.bA/divithana.com

 

srodni linkovi:  Hazreti Hasan r.a.

HAZRETI FATIMA(Knjige za online čitanje)

Hazreti Hatidža, 1 dio

Hazreti Hatidža, 2 dio

Kazivanja o najdražim (iz neobjavljenog rukopisa)(Esad Bajić)

Sejfullah Proho: Smrt hazreti Fatime, r.a.(Odabrani tekstovi)

Hz Fatima uzorita žena(Knjige za online čitanje)