Mon10252021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Tekstovi vezani za Konjic Marš mira 2016: Među učesnicima i 45 Konjičana i Konjičanki

Marš mira 2016: Među učesnicima i 45 Konjičana i Konjičanki

Marš mira 2016: Sjećanje na Put spasa i počast žrtvama genocida
Učesnici tradicionalnog "Marša mira Nezuk-Potočari 2016" su krenuli na trodnevni "Put spasa", dug 100 kilometara, koji su prelazili Srebreničani u ljeto 1995. godine tražeći spas na slobodnoj teritoriji u Tuzli. Predsjednik Pododbora "Marša" Munir Habibović kazao je da je do sada prijavljeno više od 3.500 učesnika, ali da očekuje da će taj broj biti duplo veći do dana polaska.

"Marš mira 2016" i ove godine je, pored čina ukopa žrtava, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. U ovoj koloni je i 45 našh Konjičana i Konjičanki koji su ove godine organizovano otišli u organizaciji udruženja "Branilaca Konjica".

Polazak učesnika Marša mira z Konjica

Na potezu od Nezuka - kao polazišta, pa do Potočara - kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Učesnicima "Marša mira" će se ispred ulaza u Memorijalni centar u Potočarima pridružiti i 250 učesnika biciklističkog maratona "Bihać - Potočari 2016", 23 učesnika "Supermaratona Bihać - Potočari 2016", 500 motorista iz Sarajeva, pet ultramaratonaca iz Vukovara, učesnici Marša mira Žepa - Potočari, 20 trkača iz Goražda te mnogi drugi.

Program "Marša mira" počeo je održavanjem "Izložbe fotografija iz proboja juli '95.", održavanjem okruglog stola te vjerskim programom.

Habibović je dodao da će u Potočare stići 10. jula, nakon čega će se pridružiti koloni "Marša mira 2016" te 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvovati kolektivnoj dženazi 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika, a bit će ukopan zajedno sa svojim amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao šesnaest godina kada je ubijen.

Najstarija žrtva je Mustafa (Hajro) Hadžović. Rođen je 1918. godine, a njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

 

www.bir.ba i medzlis konjic