Tue09292020

Last updateThu, 17 Sep 2020 8am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Centar za učenje Kur’ana obilježio osmu godišnjicu postojanja

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Centar za učenje Kur’ana obilježio osmu godišnjicu postojanja

Centar za učenje Kur’ana kojeg su osnovale institucije Islamske zajednice (IZ) u Mostaru sinoć je prigodnim programom u džamiji Kočine Masline obilježio osmu godišnjicu postojanja.

Rukovodilac Centra hafiz Jusuf ef. Bećoja okupljene džematlije podsjetio kako je Centar osnovan s ciljem očuvanja tradicije učenja i izučavanja Kur’ana u Hercegovini.

„Centar trenutno pohađa 140 polaznika. Mnogi od njih su za veoma kratak period naučili arapsko pismo. Centar je do sada izveo četiri hafiza i nadamo s eda će ih u bliskoj budućnosti biti još“, kazao je hafiz Bećoja. Kao vid afirmacije rada ovog Centra najavio je organizaciju takmičenja u učenja Kur’ana, kao i posjete temeljnim institucijama IZ-e u BiH koje baštine istu tradiciju i slične metodološke pristupe. Centar je za ovu svečanost štampao posebnu brošuru u kojoj se istaknuti zanimljivi biografski podaci ranijih mostarskih hafiza.

Prigodne čestitke polaznicima i rukovodstvu Centra uputio je i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. „Večerašnja večer, naše učenja Kur’ana je jedan od dokaza da smo mi na pravom putu, jer na ovaj način svjedočimo našu ljubav prema Uzvišenom Allahu i Njegovom Poslaniku“, kazao je ef. Maksumić.

U svojstvu izaslanika mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedović prigodno predavanje održao je šef službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva Ilham ef. Puce. „Možemo biti ponosni što imamo priliku, čast i privilegiju da činimo dobro, da promovišemo dobro, da radimo na unaprjeđenju i očuvanju naše države, jezika, naše vjere i tradicije. To je velika stvar za nas Bošnjake, muslimane u Hercegovini“, govoreći o višestoljetnim kušnjama kroz koje je prolazila Bosna i Hercegovina i Bošnjaci u njoj, kazao je ef. Puce. Rezultati koje je ostvario Centar do sada i aktivnosti koje razvija, kako je kazao, jedan su od svijetlih primjera ovog vremena i pokazatelja bolje budućnosti. „Centar za učenje Kur’ana večeras obilježava osmu godišnjicu, što znači da ima svoj kontinuitet. Uzvišeni Allah najviše voli ona djela koja se čine u kontinuitetu, pa makar ona nekad izgledala malehna i sićušna. Ovo što radi Centar za učenje Kur’ana je u kontinuitetu i sigurno nije malehno i sitno djelo. Velika je to vrijednost koju Centar za učenje Kur’ana predstavlja i daje na putu razvijanja, promocije i afirmisanja kur’anske pismenosti u Mostaru i Hercegovini. Veliki je broj hafiza koji su izašli iz ovoga Centra, a još je veći broj učača Kur’ana koji su savladali kur’ansko pismo i naučili učiti u Kur’anu časnom. To je za nas satisfakcija i velika stvar“, zaključio je ef. Puce.

Odabrane odlomke Kur’ana časnog tokom programa učili su polaznici Centra: Armin Herić, Abdulah Maksumić, Hana Šuta, Ejla Prguda, Halid Šipković, Nurisa Crnomerović, Muhamed Crnomerović, Emina Šipković, Fatima Osmić, Zejd Marić i mostarski imami: Kenan ef. Ovčina, Mustafa ef. Čolakhodžić, Arnel ef. Demirović i Suljo ef. Cikotić.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner