Mon02172020

Last updateTue, 11 Feb 2020 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Godišnji BILTEN Medžlisa IZ-e Konjic za 2015.g.

Godišnji BILTEN Medžlisa IZ-e Konjic za 2015.g.

Služba za odnosu s javnošću Medžlisa Islamske zajednice Konjic priredila je novi, 5 broj Biltena Medžlisa IZ Konjic, svojevrsnog  godišnjaka u kojem donosimo jedan opći pregled rada, aktivnosti i djelovanja u 2015. godini.

Držimo vrijednim da se ova publikacija pojavljuje i ove godine i to u kvalitetnijem izdanju i s većim brojem priloga i vijesti nudeći konkretne informacije o vjersko–duhovnim, edukativno – odgojnim, prosvjetno-kulturnim, humanitarno – socijalnim i sportsko – rekreativnim aktivnostima i sadržajima koji su se pod okriljem Medžlisa Islamske zajednice realizirali u prošloj godini. U tim sadržajima i aktivnostima bilo je dovoljno širine i prostora za sve generacijske uzraste i za sve vjerske i obrazovne profile naših džematlija.

BILTEN sadrži skraćene izvještaje sa većine vjerskih i kulturnih manifestacija održanih u našim džematima u 2015.g. a izvještaji su ponuđeni hronološki od kraja do početka godine.

Medžlisova programska aktivnost na planu rada s mladima i sa ženama realizirana je kroz rad Omladinskog kruga pri Medžlisu IZ Konjic te Aktiv žena pri Medžlisu IZ-e Konjic.

Vrijedno pažnje je saznanje da su se u većini naših džemata tokom protekle godine realizirali brojni vjerski sadržaji koji su bili na tragu ostvarivanja misije islama, a to je prenošenje vrijednosti vjere ljudima.

Institucija Medžlisa je svoj organizacijski okvir postavila na potreban nivo koji odgovara jednoj tako složenoj i širokoj organizaciji, što će, ako Bog da, uveliko unaprijediti njeno misijsko djelovanje, koje je neodvojivo od kvalitetnih resursa i izvora koji će osiguravati vjerski misijski rad na svim poljima i sa svim generacijama.

Istrajavanje na putu dobra, širenje ideje i misli o dobru, trebale bi biti vrijednosti koje ispunjavaju naše živote. Nezainteresiranost za opće stvari, nebriga za brata –čovjeka i gubljenje vremena u ispraznim pričama koje ništa ne poboljšavaju, ne bi smjele biti „vrijednosti“ koje će upotpunjavati naše ovodunjalučke živote. Mi smo, ipak, stvoreni za nešto trajnije, vrijednije i korisnije. Poslanik Muhammed, a.s. je rekao: „Najbolji čovjek među vama je onaj koji najviše koristi drugim ljudima.“

Činjenica da smo jedan od rijetkih Medžlisa koji je u ovim teškim godinama iskušenja uspio u poptunosti sačuvati monolitnost Islamske zajednice, be ikakvih paradžeamtskih i sličnih aktivnosti ili eventualnih ekscesa po ovom pitanju služi nam na čast ali i obavezuje da još boljim radom, organizacijom i angažmanom svih službi Medžlisa nastavimo raditi i sprovoditi misiju koja nam je u emanetu.

Protekle godine, a prošla posebno, bila je u znaku velikih aktivnosti na pribavljanju sredstava i privođenju kraju radova na novoj Gradskoj džamiji u Konjicu. Svakako da je predviđeni datum za svečano otvorenje ove džamije, 16. april 2016.godine, pokazatelj da su i te aktivnosti dale rezultate i urodile plodom. Sama činjenica da će kada se u poptunosti završe svi radovi na Gradskoj džamiji uveliko premašiti cifru od 2 miliona konvertibilnih maraka dovoljno govori o obimu i veličini posla pred kojim se našao naš Medžlis, a koji evo privodi kraju. U cijeloj priči o Gradskoj džamiji svakako je najsvjetliji primjer naš džematlija, tj. naše džematlije i naši privrednici s područja Konjica koje su kroz dobrovoljne priloge i rad donirali većinu sredstava na ovoj džamiji.

Ovaj BILTEN donosi i pojedinačne izvještaje svih naših imama, muallima i drugih službi Medžlisa IZ-e Konjic te nam i na taj način može poslužiti kao sredstvo infomriranja ali i pokazatelj širine i obima našeg Medžlisa.

Svjesni da će u Biltenu biti i određenih grešaka unaprijed molimo za razumijevanje i halal pozivajući i imame i džematlije našeg Medžlisa da se svojim prilozima aktivno uključe u rad naše web stranice www.medzlis-konjic.com koja predstavlja osnovnu bazu putem koje i nama ovdje a i drugima diljem svijeta pružamo svoju sliku o nama. 

BILTEN U PDF FORMATU