Sat04042020

Last updateFri, 03 Apr 2020 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Dan hidžaba obilježen u Konjicu

Dan hidžaba obilježen u Konjicu

Povodom 1. februara, Svjetskog dana hidžaba, u Konjicu je organizovana mirna šetnja pod motom "Ja imam pravo-hidžab je moj izbor". Ispred Medžlisa IZ-e Konjic organizaciju ovog događaja vodio je Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Konjic. 

Okupljanje učesnika počelo je u 13.00 sati ispred Trga državnosti "Alija Izetbegović", gdje su Konjičani na taj način skrenuli pažnju na pravo nošenja hidžaba.

Ammar Lavić, predsjednik Omladinskog kruga MIZ Konjic kazao je da je ovo odgovor mladih prema sve većem diskriminatorskom odnosu kojem su izložene žene koje nose hidžab i smatra da je omladina ta koja mora prva reagovati i izraziti nezadovoljstvo, te na taj način izvršiti pritisak kako je i dozvoljeno u demokratskoj državi.

Podsjećamo, 1. februar je proglašen Svjetskim danom hidžaba i prvi put obilježen je 2013. godine, na prijedlog Nazma Khani iz Njujorka, kako bi podstakla nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo. Ovakva akcija je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumjevanja i rušenja predrasuda i kontraverzi koje se vežu za hidžab koji je prvenstveno izbor muslimanke.

Uz Omladinski krug podršku skupu pružili su i Volonteri i prijatelji konjičke regije čiji su članovi zajedno sa članovima omaldinskog kruga učestvovali u protesnoj šetnji pružajući podršku pravu pokrivenih muslimanski.

Foto: Harun Ć.