Sat04042020

Last updateFri, 03 Apr 2020 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Počela deveta kulturno-obrazovna manifestacija "Dani Sejfullaha ef. Prohe"

Počela deveta kulturno-obrazovna manifestacija "Dani Sejfullaha ef. Prohe"

U ponedjeljak, 7. marta 2016. godine u 19:30 sati u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic nastupom hora “Sejfullah“ Konjic, izložbom fotografija uz razgovor o temi “Arhitektonsaka baština Bošnjaka u Istanbulu“ - autor i predavač: Kenana Šurković, historičar umjetnosti i urednik Islamic arts magazine, otvoreni su ovogodišnji, deveti za redom, "Dani Sejfulaha ef. Prohe" u Konjicu.

Prva večer manifestacije nastavljena je razgovorom o temi “Antibosanski hegemonijski projekti u politici i kulturi“ , gdje o kroz pitanja moderatora prof.dr. Senadin Lavić,  predsjednik BZK “Preporod“ BiH i profesor na FPN u Sarajevu, govorio o antibosanskim i antibošnjačkim projektima u preteklom vremenima ali i onim danas. Dr. Lavić je posebno istakao opasnost reduciranja Bošnjaštva na jednu ili par  premisa  čime sami Bošnjaci odustaju od svoje kompletnosti i skučuju svoj identitet na uže područje od onog koje imaju i koje im se i nudi. Sazrijevanje političkog mišljenja kod Bošnjaka nužna je karika za mnoge druge programe i djelovanja- kazao je također.

Moderator programa i voditelj kompletne manifestacije bio je Benjamin Mušinović.

{flike}