Sat07112020

Last updateTue, 07 Jul 2020 12pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Mevlud u Tekijskoj džamiji u Konjicu

Mevlud u Tekijskoj džamiji u Konjicu

Centralno program ovogodišnje manifestacije "Merhaba, ej, naš Resule" održan je u petak 08. novembra 2019. godine iza jacije namaza u Tekijskoj džamiji u Konjicu. Program su izveli polaznici konjičkih mekteba i imami Medžlisa IZ-e Konjic. Na početku oprograma okupljenim vjernicima obratio se Salih ef. Nefer, imam Tekijske džamije, izrazivši zadovoljstvo da u mevludskoj noći ispod džamijskih svjetala svijetli mladost naših mekteba koja svojim glasovima, ilahijama i kasidama, recitacijama, potvrđuje i sebi i svojim roditeljima i svima nama da je primila ljubav prema Allahu, Poslaniku i našoj lijepoj vjeri islamu.

Na tu činjenicu se u svom vazu-nasihatu se nadovezao i glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić koji je, između ostalog, ponovio da je osnova imamske, muallimske  misije i poziva odgoj mladih i prenošenje emaneta vjere na njih, što se u ovoj mevludskoj noći na najljepši način i prezentovalo i osjetilo. Čestitao je roditeljima, muallimima i muallimama na njihovom radu i predanosti.

Glavni imam je u svom obraćanju podsjetio da je Poslanik, a.s., poslan kao milost svim svjetovima. Nije širio očaj nego je širio optimizam, nadu, pozivao i vodio ljude svjetlu dobra i svakog hajra. Poslanik, a.s., je nudio nadu i mi kao njegovi sljedbenici imamo taj zadatak da ponudimo nadu i sačuvamo istinu sa kojom je došao. Ukazao je i na društvene probleme i lošu praksu kojom često gasimo optimizam i ubijamo nadu, poput obraćanja pažnje samo na negativne događaje, prenošenje tuđih riječi i ogovaranje, laž i druge loše osobine koje su prisutne i u praksi vjernika a kojima se unosi nemir i nepovjerenje među ljude, među vjernike, u društvo općenito.

Naveo je nekoliko primjera iz Kur'ana i iz života Poslanika, a.s., u kojima se opominju ljudi da paze šta i kao govore te da donesu dokaz za ono što govore. Zloupotreba govora je jako opasna, danas se pomiješala istina sa neistinom a Kur'an nas upozorava da ne miješamo istinu sa neistinom. To dovodi do gubitka povjerneja među ljudima a gubitak povjerenja dovodi do mnogih štetnosti u društvu koje narušavaju svjetlo poslaničke upute koja nas vodi dobru.