Tue09292020

Last updateThu, 17 Sep 2020 8am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa KURS ISLAMA: DEBATA KONJIC-ŽEPČE

KURS ISLAMA: DEBATA KONJIC-ŽEPČE

U nedjelju 24. novembra 2019. konjički polaznici Kursa islama na čelu s glavnim imamom Refikom ef. Delićem su bili domaćini debatnom klubu Kursa islama iz Žepča. Teme naše prve ovogodišnje debate bile su „Dan državnosti Bosne i Hercegovine“ i „Život Muhammeda a.s.“.

O temi „Dana državnosti Bosne i Hercegovine“ govorili su Amina Alić i Lejla Efendić iz Žepča, te Nedim Džajić iz Konjica, i to s osvrtom na višestoljetni kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine, značajnim datumima u njenoj historiji s naglaskom na 25. novembar 1943. godine, te o načinima obilježavanja ovog datuma u našim gradovima. Zaključeno je da je Bosna i Hercegovina važan dio našeg identiteta, te da su svi njeni građani, a pogotovo mladi, dužni raditi na njenom boljitku.

Također, povodom rebbiu-l-evvela, mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., gošće Medina Manžuka i Dženisa Ahmetović kao i domaćini Ilma Mujala i Leila Kezo su nas podsjetili na neke događaje iz života Poslanika, a.s., čistoću njegovog duha te značaj njegove misije za cijelo čovječanstvo.

Nakon završene debate, zajedno s našim kolegama iz Žepća, uputili smo se ka Spomen - sobi i Zavičajnom muzeju Konjic gdje smo upoznali naše goste sa svim događajima i ličnostima koje su imale značajan uticaj i dale veliki doprinos kako historiji, tako i očuvanju našeg grada i građana.

Poslije obilazaka uslijedio je organizovani ručak, a zatim slobodne aktivnosti. Polaznici Kursa islama Konjic su istakli kako su debate i ovakav vid druženja odlične prilike za mlade ljude u našoj državi da njegujemo našu tradiciju i vjeru, razmjenjujemo stavove i mišljenja s vršnjacima širom domovine, te stičemo iskustva i prijateljstva koja će da donesu nove vrijednosti i uspomene koje ćemo nositi sa sobom dugi niz godina.

Džajić Nedim i Mehanoli Lejla