Thu08132020

Last updateMon, 10 Aug 2020 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Završeni "505. Dani Ajvatovice"

Završeni "505. Dani Ajvatovice"

U nedjelju 14. juna centralnom svečanosti na platou Ajvatovice završeni su "505. Dani Ajvatovice". Svečanosti je prisustvovao i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Ovogodišnji dobitnik plakete Ajvatovice je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ, mr. Nusret-ef. Abdibegović. Abdibegović je bio muftija trtavnički koji je ovu manifestaciju učionio internacionalnom. Prema riječima muftije travničkog Ahmed-ef. Adilovića i predsjendika organizacionog odbora manifestacije Dani Ajvatovice ovogodišnji moto bio je "Dovom i postom do duhovnog uzdizanja".

Muftija Adilović je predvodio i kolonu defile bajraktara koji su iz Prusca s bajracima u ruci došli do platoa Ajvatovice gdje je pred hiljadama šrisutnih održan bogat vjersko-kulturni program.

U svom obraćanju reisu-l-ulema Kavazović je, između ostaloga, poručio: "Mi danas jesmo ovdje da potvrdimo našu stoljetnu tradiciju, koja je preživjela među ovim bosanskim planinama. Koju su naši djedovi, naši očevi u najtežim prilikama čuvali i nosili u svojim prsima, podjednako se odupirući onima koji su htjeli da od nas učine ono što mi nikada i na što nikada nismo pristali."

Cijeli izvještaj u printanom izdanju Preporoda