Sat08152020

Last updateMon, 10 Aug 2020 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Završen drugi ciklus treninga za edukatore/muallime

Završen drugi ciklus treninga za edukatore/muallime

U Centru za lično i profesionalno usavršavanje je 18. februara 2016. godine podjelom certifikata za trideset edukatora iz cijele domovine okončan drugi ciklus treninga za edukatore. Ovaj trening predstavlja nastavak aktivnosti na realizaciji projekta Uprave za vanjske poslove i dijasporu pod nazivom „Rad sa mladima na njihovom pravilnom usmjeravanju i prevenciji bolesti ovisnosti, nasilja i ektremizma“ čiji je sponzor Norveška ambasada u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo da je ovo treća aktivnost u okviru pomenutog projekta koji ima za cilj da na inovativan i planski pristup kroz džemate informiše i educira mlade o pozitivnim vrijednostima u društvu i prevenira bolesti ovisnosti, nasilja i ekstremizma kod mladih. Nakon održane prve edukacije u decembru prošle godine za trideset muallima iz cijele Bosne i Hercegovine, već u januaru muallimi - edukatori su krenuli s održavanjem radionica sa mladima u svojim džematima.  U januaru je uslijedio kamp na Bjelašnici za pedesetoro djece iz cijele zemlje, a koju su za ovaj kamp odabrali upravo muallimi – edukatori. Namjera je bila da mladi koji su se isticali u mektebu i džematu po svojim aktivnostima dobiju priliku da se druže i na zabavan i edukativan način usvoje određene vještine i znanja koja će im pomoći u vlastitom životu ali i sa kojima će oni biti u prilici pomoći drugima pa i svojim muallimima u radu sa mladima.

Okončanjem drugog ciklusa treninga završen je dio projekta koji se odnosi na edukaciju muallima – edukatora.  U naredna četiri mjeseca muallimi – edukatori koji su prošli ovaj program aktivno će raditi sa mladima na području svojih i susjednih džemata gdje će svakog mjeseca realizirati po nekoliko radionica na teme raznih ovisnosti i iskušenja kojima su mladi danas izloženi. Na prvom mjestu su: alkohol, droga, pušenje, kladionice, društvene mreže kao i razne vrste ideologija i ekstremnih učenja koja predstavljaju jednu od neizbježnih odlika savremenih društava, posebno tranzicijskih, a čija učenja imaju nepoželjnu refleksiju kako na pojedinca tako i na društvo u cjelini. I MIZ Konjic je imao svog predstavnika na pomenutim seminarima a to je bio Adis ef. Hebibović.