Sat08152020

Last updateMon, 10 Aug 2020 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Nakon 23 godine od rušenja, džamija Ferhadija potpuno obnovljena

Nakon 23 godine od rušenja, džamija Ferhadija potpuno obnovljena

U zgradi Banjalučkog muftijstva u petak 4. marta 2016. godine, u 13.00 sati, održana je konstituirajuća sjednica Organizacionog odbora za otvorenje Ferhat-pašine džamije (Ferhadija).

Sjednicu će predvoditi dr. Osman-ef Kozlić, banjalučki muftija, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Ferhat-pašina džamija, sagrađena 1579. kao jedno od najznačajnijih dostignuća osmanske sakralne arhitekture u Bosni i Hercegovini, srušena je 7. maja 1993. godine. Nakon tog događaja 7. maj se u Bosni i Hercegovini obilježava kao službeni Dan džamija. Upravo na taj dan 7. maja 2016. predviđeno je otvorenje Ferhat-pašine džamije čija gradnja traje od 7. maja 2001. godine. Na svojoj prvoj sjednici Organizacioni odbor će i zvanično potvrditi ovaj termin otvorenja Ferhat-pašine džamije. 

Pored velikog broja vjernika, na svečanosti se očekuju prijatelji iz svih zemalja svijeta koje su pratile tok obnove i učestvovale u njemu, predstavnici vlada SAD, Velike Britanije, Evropske unije, ali i Republike Turske, koji najavljuju dolazak delegacije s premijerom Ahmetom Davutogluom na čelu.

Među gostima bit će i diplomate Francuske, Austrije, Turske.