Sat08152020

Last updateMon, 10 Aug 2020 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Reis Kavazović svečano otvorio manifestaciju "Dani vakufa 2017"

Reis Kavazović svečano otvorio manifestaciju "Dani vakufa 2017"

Reis Kavazović svečano otvorio manifestaciju "Dani vakufa 2017"
 

Reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je svečano otvorio sedmu manifestaciju „Dani vakufa 2017“.

Svečanosti, koja je upriličena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, prisustvovali su imami, muftije IZ u BiH, delegacija iz Turske, predvođena direktorom Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnanom Ertemom, predstavnici različitih nivoa vlasti u BiH.

Kavazović je kazao da je ovo veliki dan za Islamsku zajednicu. Vakufi imaju kontinuitet, jer je stotinama godina bilo nebrojeno mnogo vakifa Bosanaca i Bošnjaka koji su svoje vakufe ustanovili u BiH, ali „sretni smo da zajedno gradimo civilizaciju, vakuf doprinosi civilizaciji“.

Izrazio je nadu da će generacije koje budu dolazile nastaviti "hod naših očeva, naših djedova i pradjedova na putu dobra".

Također su u okviru otvorenja manifestacije potpisana tri protokola o realizaciji vakufskih projekata, a radi se o rekonstrukciji i restauraciji Behram-begove džamije u Tuzli, restauraciji kompleksa Ferhad-begove džamije u Tešnju i izgradnji vakufsko-edukativnog centra „Medresa“ u Fojnici.

Protokole su potpisali direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem i direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović.

Ertem je ukazao na značaj vakufa, ali i njihovo očuvanje, te potcrtao da su danas institucije vakufa nasljednici osmanskih vakufa, te se u tom segmentu pruža mogućnost za realizaciju brojnih projekata i u regionu, BiH, Makedoniji, Kosovu.

Također je i Zajimović ukazao na značaj vakufa i naglasio da je Manifestacija „Dani vakufa“ potrebna kako Islamskoj tako i široj društvenoj zajednici, jer su vakufi bili nosioci nastanka i urbanog razvoja gradova.

- Bosna i Hercegovina je kroz historiju bila zemlja vakifa i dobrotvora. BiH svoj civilizacijski i kulturni napredak duguje vakifima i ljudima koji su svojim hajratima, vakufima pomogli njenu urbanizaciju, ekonomski razvoj, školstvo, učenost, kulturu, socijalni i humanitarni rad – kazao je pored ostalog Zajimović.

S obzirom na to da je vakuf trajno dobro, lista vakufa u BiH otvorena je i svakodnevno se bilježe nova uvakufljenja, a najistaknutiji vakif za 2016. godinu je Medžlis Islamske zajednice Mostar. Reis Kavazović je plaketu uručio predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa IZ Mostar Ramizu Jelovcu.

U prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke otvorena je i izložba pod nazivom “Vakufi u Tuzli“, autora Dženana Rahmanovića i Elmedina Avdibašića.

Kako je i najavljeno, sutra će u Banjoj Luci biti upriličena svečanost polaganja kamena temeljca za ponovno gradnju Arnaudije džamije.

Inače, u svim džamijama u BiH i dijaspori danas je na džumi kazivana hutba o vakufima pod nazivom „Vakuf-naš zalog za budućnost“, a autor hutbe je Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki.


(Vijesti.ba / FENA)