Sat08152020

Last updateMon, 10 Aug 2020 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Dr. Husein ef. Kavazović: Ne uzimajmo blagodati vjere, porodice i zdravlja zdravo za gotovo (VIDEO)

Dr. Husein ef. Kavazović: Ne uzimajmo blagodati vjere, porodice i zdravlja zdravo za gotovo (VIDEO)

Dr. Husein ef. Kavazović: Ne uzimajmo blagodati vjere, porodice i zdravlja zdravo za gotovo (VIDEO) Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović uputio je svim muslimanima u BiH, dijaspori i svijetu poruku povodom ramazana koji nastupa večerašnjim zalaskom sunca. Reisul-ulema je kazao kako su ramazan i post prilika da se kao muslimani, ali i kao društvo, podsjetimo na vrijednosti koje ramazan u sebi nosi - solidarnost, darežljivost i zajedništvo.

"Ovaj mjesec skrušenog ibadeta je svima nama podsjetnik da nas ljudima čini samo naša spremnost da se žrtvujemo za druge, nape bližnje, siromahe i komšije. U vremenu potrošačkog mentaliteta koji vlada svijetom, a koji nas tjera da sreću tražimo u onome što nemamo i što nismo stekli, ramazan nas podstiče da sreću tražim u zahvalnosti Bogu na onome što već imamo. Pozivam sebe i vas da prepoznamo Božije blagodati koje su nam date. Primijetimo blagodati vjere, porodice, zdravlja, mira, slobode i domovine i nikada ih ne uzimajmo zdravo za gotovo", rekao je reisul-ulema.

Podsjetio je da sveta knjiga Kur'an kazuje da će se svaka blagodat koju prepoznamo i na kojoj budemo zahvalni Bogu uvećati. Istakao je kako Islamska zajednica u BiH ove godine u fokus vjerskog djelovanja stavila džemat - uže Milostivog oko kojeg se vjernici okupljaju u svakoj džamiji i mahali.

"Naša zajednica je jaka koliko su jake naše veze u svakom džematu, a naša snaga se mjeri našim odnosom prema najslabijim među nama. Kako prepoznajemo blagodati Božije prema nama, prepoznajemo i one druge kojima su one uskraćene i budimo im na usluzi. Iskoristimo ramazan da ojačamo naš džemat i naše jedinstvo u dobru", poručio je ef. Kavazović.

Naglasio je kako posebno moramo pokazati solidarnost prema najslabijim iz džemata u svakom gradu, a posebno povratničkim. 

"Danas kada očekujemo prvi teravih-namaz, ja molim Uzvišenog da blagodat ramazana i njegov blagoslov osjete svi ljudi, a posebno naša braća u domovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori", rekao je Kavazović.

Video na linku:

 https://youtu.be/dfGzCJz0DGE

Radio BIR