Sun08092020

Last updateSat, 08 Aug 2020 6pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Održana sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Održana sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 10. oktobar 2019. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održan 11. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rijaset je razmatrao Izvještaj o organizaciji zekata za 1440/2019. godinu, Izvještaj o organizaciji i realizaciji akcije kurbana i Izvještaj o organizaciji hadža za tekuću godinu.

Ove godine je evidentiran značajan porast u iznosu prikupljenih sredstava zekata i sadekatu-l-fitra, što, prema zaključku Rijaseta, ukazuje na stepen povjerenja koje vjernici imaju u instituciju Islamske zajednice i bejtu-l-mal i predan rad imama i organa zajednice. Za sve tri ove aktivnosti islamske zajednice Rijaset je usvojio niz mjera za unapređenje buduće organizacije.

Rijaset je dao saglasnosti na inicijativu Muftijstva banjalučkog o osnivanju medrese u Banja Luci te naložio da se izradi elaborat o realizaciji ovog projekta.

Također je na sjednici razmatrano više drugih pitanja iz nadležnosti Rijaseta, te pravilnika među kojima je i Pravilnik o stručnom usavršavanju, vrednovanju i napredovanju kadrova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.