Thu08222019

Last updateMon, 19 Aug 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Muftija prvi teravih namaz klanjao u Planoj kod Bileće

Muftija prvi teravih namaz klanjao u Planoj kod Bileće

Muftija prvi teravih namaz klanjao u Planoj kod Bileće
 

Prvi teravih - namaz ovog ramazana mostarski muftija Salem -ef. Dedović klanjao je u Avdića džamiji u Planoj kod Bileće. Muftija je prije toga posjetio sela Orahovice i Đeče gdje žive porodice Ćatović i Bajramović i jedinu povratnicu u gradu Bileća Fatu Jaganjac. Muftiju su u Bileći dočekali predsjednik Medžlisa Bileća gdin. Fadil Kusturica,  v. d. glavni imam za Gacko i Bileću h. Sadet -ef. Bilalić, ovogodišnji ramazanski imam Omar Macić i malobrojni povratnici Bošnjaci.

Muftija se upoznao sa životnim prilikama u kojima žive Bošnjaci u ovom kraju. Pohvalio je i ohrabrio povratnike koji u teškim uslovima žive od svog rada, ali ne odustaju od svog rodnog kraja i svog imanja ni pod koju cijenu.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se u posljednje vrijeme bilježi značajnije interesovanje Bilećana rasutih diljem Bosne i Hercegovine da obnavljaju svoja vjekovna ognjišta i čuvaju svoju imovinu.

Bilećani su istakli da Islamska zajednica preko svoga imama u Bileći povratnicima pruža ne samo vjersku već svaku drugu vrstu podrške i pomoći.

Odabirom Bileće i klanjanjem prvog teravih - namaza u ovom dijelu mostarskog muftijstva muftija je još jednom želio skrenuti pažnju javnosti na ovaj prostor, kojem treba pružiti konkretnije oblike podrške od strane lokalnog, entitetskog i državnog nivoa vlasti. Muftija je uputio apel Bilećanima da se više uključe u rad Islamske zajednice i da prate njene aktivnosti.