Tue07142020

Last updateSun, 12 Jul 2020 12pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Mevludske svečanosti treba vratiti i u naše kuće

Mevludske svečanosti treba vratiti i u naše kuće

Mevludske svečanosti treba vratiti i u naše kuće
Centralna mevludska svečanost obilježavanja 12. rebiul-l-evvela, datuma rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika Muhameda a.s. održana je sinoć u prepunoj Karađoz-begovoj džamiji.Mevludski program izveo je akademski hor Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, a prigodnim vazu-nasihatom vjernicima se obratio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Muftija je podsjetio na značaj i ulogu mevluda u tradiciji bosansko-hercegovačkih muslimana istaknuvši kako se radi o specifičnom bosanskom melosu i mekamu.  S tom tradicijom usporedio je i tradiciju najstarije naučno obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini Gazi Husrev-begove medrese, čiji je historijski i logični izdanak i Fakultet islamskih nauka.

 „Najbolje je da naša mladost znanje o islamu stiče na našim prostorima, ovdje gdje se susreću istok i zapad. Dokaz tome je duga tradicija naše učenosti. U prilog tome govore velikani islamske misli na ovim prostorima. Oni su najbolje znali kako islam treba tumačiti u Bosni i Hercegovini“, kazao je muftija Dedović.

Pozvao je vjernike da o svom životu i svojoj vjeri razmišljaju kroz kontekst priznavanja i poštivanja samih sebe, s jasnim ubjeđenjem da sami definiraju šta i koliko im treba. „Drugi nam ne trebaju određivati pravac naše duhovnosti“, istakao je muftija.

On se osvrnuo i na česte polemike oko osporavanja mevluda kazavši kako se radi o svijetloj tradiciji utemeljenoj na autentičnim vrelima vjere islama. „Poslanikov mevlud je kompletna Poslanikova biografija pretočena u sjajan tekst u kojem je naša ulema iznašla najprikladniji način kako da se educiraju šire narodne mase. Kad slušamo mevlud slušamo najinspirativniju poruku vjere, koja je utemeljena i na vrelu Kur'ana i na vrelu Poslanikova hadisa. Sve poruke mevluda te su naravi“, kazao je muftija dodavši kako bi ovu tradiciju trebalo vratiti u muslimanske kuće, jer one trebaju ljepotu mevluda i treba da ta duhovna snaga, i ljepota ponovo okrijepi muslimanske kuće kako bi iz njih rastjerala duhovnu maglu i duhovnu studen. „Studen koja je prisutna u današnjem svijetu liječi se duhovnom svježinom, profinjenom duhovnom snagom i ljepotom“, poručio je muftija.  

Na svečanosti su proglašeni i pobjednici literarnog konkursa za učenike srednjih škola u studente Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara o temi "U susret Božijem Poslaniku“, koji niz godina zajedno raspisuju Medžlis Islamske zajednice Mostar, Pedagoški zavod Mostar i Fondacija Darul-Ilm. Prema riječima predsjednika žirija mr. Nusreta Omerike na konkurs se prijavio nešto manji broj učenika i studenata. Treće mjesto podijelile su Elmina Tikveša iz Elektrotehničke škole i Amna Trčalo iz Gimnazije Mostar. Drugo mjesto, prema ocjeni žirija pripalo je Selmi Žetici iz Medicinske škole dok je prvu nagradu osvojila Mineli Maksumić s Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“.

(www.miz-mostar.com)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner