Tue07142020

Last updateSun, 12 Jul 2020 12pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović od gradske administracije traži obustavu radova i dostojnu ekshumaciju Lakišića harema.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović od gradske administracije traži obustavu radova i dostojnu ekshumaciju Lakišića harema.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović od gradske administracije traži obustavu radova i dostojnu ekshumaciju Lakišića harema.
 

Nakon pronalaska skeletnih ostataka na lokalitetu Lakišića harema mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića i gradske administracije  zatražio je hitno obustavljanje svih daljih radova kako bi se posmrtni ostaci dostojno evidentirali i ekshumirali.

Pronalazak skeletnih ostataka i neekshumirani mezarovi u Lakišića haremu koje su tokom izvedbenih radova otkrili radnici G.P. Amiteata realizirajući projekat postavljanja kolektora za kanalizacijske i otpadne vode vidno je uznemirio muslimane u Mostaru.

„Mi odlučno insistiramo da se radovi na izgradnji kolektora pod hitno zaustave. Tražimo od gradonačelnika Mostara da, uvažavajući civilizacijske norme i praksu, zaustavi radove i da se pronađeni skeletni ostaci ekshumiraju, izmjeste, da se omogući pristup Islamskoj zajednici lokalitetu i da se čitav taj teren ubicira i arheološki istraži. Pronađeni skeletni ostaci samo potvrđuju naše sumnje, što smo razumijevali čitajući dokumente i tekstove, da je čitav lokalitet samo poravnan, u nekoj manjoj mjeri samo ekshumiran“, kazao je muftija.

Muftija Dedović uništenja Lakišića harema  krajem XIX stoljeća, kao i odnos svih drugih režima prema tom lokalitetu,smatra kontinuiranom diskriminacijom prema višestoljetnom vakufskom nasljeđu, posebno prema mezarjima. „Od dolaska Austrougarske vlasti  preko svih potonjih sistema vlasti naša su mezarja bukvalno preorana. U svom naučnom istraživanju analizirao sam stotine i stotina dokumenata koji svjedoče o najbrutalnijim atacima na mostarske hareme“, istakao je muftija dodavši kako je upravo to kulturno historijsko nasljeđe sa vrijednom dekoracijom nišana potvrđivalo kontinuitet bosansko-muslimanskog života u ovom gradu. „U većini slučajeva haremi, u kojima su kosti naših predaka, su poravnati u bez valjano obavljene ekshumacije. Događaji s Lakišića haremom samo potvrđuju tu brutalnost odnosa kakav je bio prije i moramo kazati, nažalost takav je i danas“, kategorično je ustvrdio muftija.

Sve dostupne činjenice i informacije sa radilišta gdje je pronađeno na desetine mezarova, nekoliko ulomaka nadgrobnih spomenika, obrisi i sastav zemljišta, smatra muftija, samo su dodatno ojačali interesovanje i pravo  Islamske zajednice za povrat lokaliteta Lakišića vakufa Islamskoj zajednici jer je neprihvatljivo da na tom prostoru budu izgrađene jednonacionalne institucije, institucije jednog naroda i jedne kulture, čime bi se omeđio i prisvojio prostor koji je pripadao muslimanima i Islamskoj zajednici.

 „Pozivajući se na civilizacijske norme, na pravdu očekujemo da nadležne gradske strukture, doista, postupe u skladu sa normama pravde i pravičnosti koje naučavaju sve vjere,  da se postupi u skladu sa pravnim normama demokratskog i pluralno uređenog društva u kojem se priznaje pravo na različitost, u kojem se priznaje legitimitet izvornog vlasnika koji potražuje i nastoji povratiti oduzeta prava“, kazao je muftija.  

On je podsjetio kako je Islamska zajednica prije desetak godina inicirala kod gradskih struktura da se imovina svih vjerskih zajednica vrati i da im se stavi na raspolaganje, te kako su pozivali i druge vjerske zajednice da im se pridruže u takvom zahtjevu.  „Sve to što se sada dešava na lokalitetu Lakišića harema daje nam za pravo da ponovo aktueliziramo ovu temu i očekujemo da se razumiju i uvaže činjenice na terenu, te da se, još jednom ponavljam, iz poštovanja prema muslimanima, njihovoj tradiciji i historiji, dopusti dostojna ekshumacija pronađenih skeletnih ostataka, da se kompletan prostor, prema postojećim mapama nekadašnjeg Lakišića harema istraži i utvrdi da li postoji još takvih ostataka“, poručio je muftija.

Muftija je prokomentirao i špekulacije pojedenih medija kako se radi o posmrtnim ostacima iz nepoznatog perioda ili iz Drugog svjetskog rata što je unijelo dodatnu pometnju među građanima Mostara. „Na način kako su sistematski zatrpavana i uništavana naša mezarja tako je sistematski i planski zatrpavano i brisano sjećanje na njih i zato imamo toliki sraz opće neinformiranosti. Historija ovog grada ne počinje od jučer, svaki lokalitet ima svoju priču i svoj kontekst, te bih stoga pozvao novinare, javne radnike da bolje i studioznije izučavaju i istražuju historijske tokove i kontekste“,  dodao je muftija. 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner