Sat05302020

Last updateThu, 28 May 2020 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Ne lomiti jedinstvo zbog sitnog šićara

Ne lomiti jedinstvo zbog sitnog šićara

Bez pobjeda koje je izvojevala Armija Republike Bosne i Hercegovine, danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine niti njenog puta ka NATO-u i Evropskoj uniji, poručeno je u subotu poslijepodne na centralnoj manifestaciji “Putevima pobjede” u Podveležju, kojom je obilježena 26. godišnjica od pobjede jedinica Samostalnog bataljona odbrane Mostara i Odreda Teritorijalne odbrane Podveležje nad srpskim i snagama tzv. JNA u ljeto 1992. godine.

Jedan od ratnih komandanata s tog prostora i aktuelni predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Šerif Špago kazao je, obraćajući se nekoliko hiljada prisutnih na manifestaciji, da su borci i jedinice 4. korpusa Armije RBiH u nemogućim uslovima “odbranili ove prostore od agresora sa istoka i zapada i obezbijedili, zajedno sa drugim armijskim korpusima, da država BiH opstane i da nakon rata, kroz mir, izgrađuje svoje institucije, koje će ispuniti dva strateška cilja – a to je članstvo u NATO-savezu i Evropskoj uniji”.

“Kampanja negiranja doprinosa Armije RBiH”

“Ovih dana obilježavamo 26 godina od uspješnih borbenih dejstava, koje su izvodili Samostalni bataljon odbrane Mostara i Odred Teritorijalne odbrane Podveležje, u sklopu operacije oslobađanja doline Neretve i prostora Mostara od srpsko-crnogorskog agresora, kada su sa ovih prostora te agresorske jedinice protjerane”, rekao je Špago i dodao kako “smo i ovih dana suočeni sa kampanjom negiranja doprinosa armijskih jedinica u oslobađanju širih prostora Mostara u ljeto 1992. godine”.

“Cilj te kampanje je, prije svega, da se relativiziraju dogovori srpske i hrvatske strane o podjeli Mostara i Hercegovine”, rekao je Špago, dodajući kako su jedinice Armije RBiH to osujetile.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, poručio je kako je važno obilježavati ovakve datume.

“Jer vi, učesnici svih tih pobjeda, vi niste odbranili samo teritoriju, vi ste odbranili nešto što je mnogo važnije: vi ste odbranili suštinu višestoljetne opstojnosti i postojanja BiH, jer ste odbranili pravo na zajednički život... Jer bez toga, bez vaše žrtve, bez vaših pobjeda, mi danas ne bi mogli govoriti o budućnosti BiH, ne bi mogli govoriti o Evropskoj uniji, ne bi mogli govoriti o ekonomskom razvoju BiH, ne bi mogli govoriti o očuvanju njenih multietničkih vrijednosti, ne bi mogli govoriti o očuvanju našeg nacionalnog identiteta i političkog suverenuteta Bošnjaka”, rekao je uz ostalo Zvizdić.

“Ne lomiti jedinstvo zbog sitnog šićara”

Prisutnima se obratio i muftija mostarski Salem ef. Dedović. On je rekao kako se svih ovih godina “politička sudbina Mostara rješava”, te je pozvao političke predstavnike probosanskih snaga i stranaka na jedinstvo, te da se ne krši ono što je međusobno dogovoreno radi sitnog “šićara”.

“Moraju postojati stvari koje objedinjuju ovaj narod, ovu zajednicu, bez obzira kojim opcijama, kojim pravcima, kojim idejama pripadale... Sitni interes ne može biti razlog da dođe u pitanje interes domovine, interes naroda, budućnost ove zemlje”, naglasio je muftija Dedović, naglasivši kako dostojanstvo i sloboda nemaju cijenu.

Inače, centralni program manifestacije “Putevima pobjede ARBiH” u Podveležju, održan je uz kulturno-zabavni program, te nastup kulturno-umjetničkih društava.

 (starmo.ba)