Thu06042020

Last updateThu, 28 May 2020 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Mevlud u povodu rođenja poslanika Muhammeda, a.s. i promocija novog glavnog imama MIZ Livno

Mevlud u povodu rođenja poslanika Muhammeda, a.s. i promocija novog glavnog imama MIZ Livno

U četvrtak, 22. novembra, je u livanjskoj Ćurčinici, najblaže rečeno, bilo svečano. Pored mevluda, obilježavanja rođenja Poslanika, s.a.v.s., koji je izveden od strane naše mektebske dječice i vrijednih muallima, imama te džematlijki i džematlija, i predavanja koje je održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, desila se i svečanost promoviranja novog glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Livno. Nakon 18 godina provedenih na mjestu glavnog imama, Dževad efendiju Hadžića je u obavljanju dužnosti glavnog imama naslijedio Mahir efendija Kevrić, imam Ćurčinice džamije. Nakon izvedenog mevludskog programa došlo je i do najsvečanijeg dijela večeri, oproštajnog obraćanja Dževada efendije i uručenja dekreta novom glavnom imamu.

Riječima je teško iskazati i opisati atmosferu prilikom obraćanja Dževada efendije. Emocije su bile tako vidljive da su se skoro mogle rukama dotaći. Rijetko je ko mogao izdržati, a da nije suzu pustio jer je Dževad efendija iz srca i duše govorio prisjećajući se godina provedenih na poziciji glavnog imama i kao zaključak je naveo da nikada za ovih 18 godina nije uvredu doživio od svojih Livnjaka, da je uvijek nailazio na poštovanje i podršku. Ni on nije mogao suze sakriti.

Nakon Dževada efendije obratio se muftija mostarski mr. Salem efendija Dedović koji nije krio svoje poštovanje prema Dževad efendiji i zadovoljstvo njegovim radom i borbom za boljitak Islamske zajednice i muslimana ovog područja. Muftija je Dževad efendiji uručio posebno priznanje za sve godine vrijednog rada i zalaganja za islam i muslimane na ovom području.

Nakon obraćanja uslijedila je dodjela dekreta novom glavnom imamu Mahiru efendiji Kevriću. Dekret je uručio muftija mostarski istaknuvši, između ostalog, da smo mi zajednica, reda, poretka, procedura, dokumenata i da su vjerski autoriteti u Bosni i Hercegovini silsilom povezani do Poslanika a.s., preko Osmanskog carstva do Pravednih halifa i do samog Poslanika a.s.

Na kraju u svome obraćanju novi glavni imam je istakao zahvalu prije svega Uzvišenom Allahu a zatim i ljudima u prvom redu Dževad efendiji koji ga je prepoznao i predložio za svoga nasljednika u misiji očuvanja i unapređenja islama na ovim prostorima.

Muftija je uručio i posebno priznanje hadži Hajrudinu Maksiću za nesebičan doprinos koji je dao tokom obavljanja dužnosti predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Livno u tri mandatna perioda.

Ova večer je bila večer koja se pameti cijeli život i koja po svojoj emociji ima posebno mjesto u srcu i sjećanju svih nas koji smo je zajedno doživjeli i podijelili.

(www.medzlis-livno.com)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner