Mon09202021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Esad ef. Bajić Osobenosti mjeseca ša'bana

Osobenosti mjeseca ša'bana

U ime Allaha  Milostivog Samilosnog!

Neka je hvala Uzvišenom Gospodaru Stvoritelju svih svjetova, Milostivom Samilosnom, Gospodaru Jewmid-dina.

Neka je salavat na Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, časne ashabe i sve one koji časno slijede put Istine.

Mi se draga braćo nalazimo u mjesecu ša’banu, u njegovom 8 danu prema takvimu Rijaseta IZ-e u Bosni I Hercegovini. U mjesecu smo, dakle, koji nam donosi mubarek mjeseca ramazana, čiji dani utiču u ramazanske dane.

قال صلى الله عليه وسلم: «ذاك شهر يغفل الناس عنه بين رجب ورمضان وهو شهر ترفع فيه الأعمال إلى رب العالمين فأحب أن يرفع عملي وأنا صائم» [رواه النسائي وحسنه الألباني]

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem: „To je mjesec u kojme su ljudi nemarni; on je između redžeba i ramazana, u njemu se uzdižu djela ka Gospodaru svjetova, pa volim da se moja djela predoče dok postim.“ (Bilježi imam Nesai)

Allahov Poslanik, a.s., kako svjedoče i hadiske zbirke je ovaj mjesec ponajviše provodio u postu.

Od hazreti Aiše, se prenosi da je kazala:

«لم يكن النبي صلى الله عليه وسلم يصوم شهرًا أكثر من شعبان، وكان يصوم شعبان كله» [رواه البخاري1969 ].

„Nisam vidjela Poslanika da posti ni u jednom mjesecu više nego u mjesecu šabanu; postio ga je cijelog osim malo dana.“ (Bilježi imam Buhari 1969.).

«كان أحب الشّهور إلى رسول الله -صلّى الله عليه وسلّم- أن يصومه شعبان ثم يصله برمضان» [رواه أبو داود 2431 والنّسائي 2349 وصححه الألباني]

„Allahovom Poslaniku, a.s., od najdražih mjeseci koje bi provodio u postu bio je mjesec Ša'aban kojeg bi spajao sa Ramazanom.“ (Bilježi Ebu Davud 2431, i Nesai 2349)

Ovo su predaje o mjesecu ša’banu o kojima, koliko sma ja znan, nema razilaženja u pogledu  Poslanikovih preporuka.

U našoj literature kao i Takvimu vidjet ćemo da je 15-ta noć ovog mjeseca označena kao posebna muabrek noć Lejletu-l-berat ili Lejlei berat, zavisno kako ko izgovara. Ova noć po Takvimu Rijaseta IZ  je narednog četvrtka. Na nekim našim portalima na internetu i u nekoj literature naći ćete navode kojima se negira ikakva izuzetnost ove mubarek noći kao i dokaze koje isti navode. Na drugim mjestima opet naći ćete da se za ovu noć, Lejletu-l-berat, navodi da je noć Allahovog dž.š. približavanja i obznanjivanja Njegovim robovima.

Tim povodom navodi se predaja od hazrti Alija da je Poslanik, a.s. rekao: “Kada nastupi petnaesta noć mjeseca Šabana provedite je u ibadetu, a naredni dan postite. Uistinu, Allah u njoj silazi sa zalaskom sunca na najbliže zemaljsko nebo i pita: ”Traži li neko oprosta, pa da mu oprostim, traži li neko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju ili bolesti, pa da mu to oklonim, ima li neko to, ima li neko to, sve to pojave zore”. (Ibn Madže)

Imam Ahmed, 22096., i iamm En-Nesai, 2357 i 2358., u Knjizi o postu, poglavlje: O Vjerovjesnikovom, a.s., postu bilježe hadis da je Allahov Poslanik, a.s., preko Usame b. Zejda, r.a., podučio i drugoj važnoj specifičnosti i vrijednosti mjeseca Šabana, a to je predočavanje djela. Allahov Posanik, a.s., je to ovako objasnio: “To je mjesec u kome se Gospodaru svih svjetova djela iznose pa volim da se moje djelo iznese dok je postim.” Sličnu predaju od Aiše r.a. bilježi i Ebu-Ja'la.

U Ibni Madžinoj zbirci hadisa zabilježen je hadis od Ebu Musaa el-Eš-‘arija, r.a.,  slijedećeg sadržaja:”Zaista Allah dž.š., u petnaestoj noći šabana pogleda u svoje robove i oprosti svima osim mušriku i ko je nosi mržnju prema svom bratu muslimanu ” (Ibn Madže 1390., u Knjizi o namazu poglavlje: o petnaestoj noći ša'bana)

Jedni su okarakterisali ove hadise slabim pa shodno tome ne pridaju nikakvu pažnju ovoj noći, čak neki smatraju griješnim one koji je kao posebnu izdvajaju dok su drugi prihvatili ove i slične  predaje i po njoj se ravnajući ovoj noći posvećuju posebnu pažnju shodno njenim fadiletima  nabrojanim u povom hadisu.

Po mišljenju nekih mufesira početni ajeti Sure Ad-Duhan:

1. Ha Mim.

2. Tako Mi Knjige jasne,

3. Mi smo počeli da je u Blagoslovljenoj noći objavljujemo - i Mi, doista, opominjemo -

4. u kojoj se svaki mudri posao riješi

5. po zapovijedi Našoj!

se ustvari odnose na noć Lejletu-l-berat i prenosi se da je Ibni Abbas r.a. rekao za riječi Uzvišenog Allaha: “u kojoj se svaki mudri posao riješi”  (4.ajet ove sure) da  se odnose na petnaestu noć mjeseca Šabana.

Navodi se također i hadis kojeg bilježi Ebu Muajim El-Isbahani:

Četiri noći su kao i dani njihovi, a četiri dana su kao i noći njihove. U  njima Allah ispunjava ono što neko od Njega nešto traži, oslobađa robove dajući veliko dobro.

- Lejletul-Kadr i njeno jutro

- Srednja noć Šabana i njeno jutro

- Noć Arefata i njeno jutro i

- Noć uoči petka i njeno jutro

Od Aiše r.a. se prenosi da je Poslani, a.s., u noći Lejletu-l-berata zatražio dozvolu da se posveti ibadetu i tom prilikom je klanjao dva rekijata dobrovoljnog namaza. Na prvom rekijatu nakom Subhaneke Euzu-Bismile proučio je još Fatihu i kraće sure a na sedždi je proveo dugo vremena. Na drugom rekijatu je proučio Bismili, Fatihu i kraće sure a na sedždi je proveo dugo vremena sve do zore, tako da je Aiša r.a. mislila da je preselio na Ahiret.

Hazreti Aiša nam prenosi da je Poslanik te noći učio sljedeću dovu:    

Seddžede leke sevadi ve hajali, ve amene bike fuadi, ebuu leke binni'ami ve a'terifu leke biz-zenbi, zalemtu nefsi fa-gfirli innehu la jagfiruz-zunube illa ente, e'uzu birahmetike min nikmetike, ve e'uzu bi-ridake min suhtike, ve e'uzu bike minke, la ahsa senai'alejke ente kema esnejte ala nefsike.

Prijevod:

Moja nutrina i moje misli sedždu Tebi čine, u Tebe vjeruje moje srce (fuad), ja priznajem Tebi blagodati i priznajem svoj grijeh, nepravdu sam sebi učinio pa mi oprosti, jer niko ne može oprostiti grijehe osim Tebe. Utječem se Tvome oprostu od Tvoje kazne, utječem se Tvojoj Milosti od Tvoje osvete, utječem se Tvome zadovoljstvu od Tvoje srdžbe, utječem se Tebi od Tvoje kazne. Ja ne mogu pobrojati slave i zahvale Tebi onako kao što si Ti proslavio Sebe. (Bilježi Buharija, Ahmed i Nesai)

 

Mjesec ša’ban je u jednoj predaji od Poslanika okarakterisan i kao Poslanikov mjesec (”Ša'ban je moj mjesec, redžeb je Allahov mjesec, a ramazan je mjesec mog ummeta.”) pa se shodno tome preporučuje da što više učimo salavate na Muhammeda, a.s.,

Allah, dž.š., kaže: ”Allah i meleki Njegovi blagosilju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav!” (El-Ahzab,56)

Božiji Poslanik kaže: ”Ko donese salavat jednom, Allah na njega donese deset puta.” (Bilježi Muslim)

Svaki iskreni vjernik u Allaha, dž.š., ne smije zapostaviti donošenje salavata na Božijeg Poslanika. Takođe, trebamo se truditi da što više slijedimo savjete i upute Muhammeda, s.a.v.s. 

Druga stvar na koju bismo trebali obratiti pažnju u ovome mjesecu je dobrovoljni post na što ukazuju naprijed navedeni hadisi.

Treća odlika je svakako obratiti posebnu pažnju na mubarek noć Lejletu-l-berat kako navode i predaje, činiti što više istigfara i nastojati se pripremiti za darove mubarek mjeseca ramazana koji dolazi nakon ovog mjeseca.

U  narednim hutbama ovog mjeseca, ako Bog da, nastavićemo govoriti o vrijednosti i važnosti njegovih dana i noći, posebno kao pripremanje za dolazak mubarek mjeseca ramazana.

Allahumme barik lena fi redžebe ve ša'ban ve belligna ramadan.

Allahu moj, blagoslovi nam redžeb i ša'ban i omogući nam da dočekamo ramazan.

 

Svemogući Bože, molimo Te za milost i oprost u ovom mubarek mjesecu, oprosti nam grijehe i na Pravi put nas uputi. Amin!

Esad Bajić

Hutba-Grabovci 06.06.2014.g.