Mon09202021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Esad ef. Bajić Prenosim ti ko brat bratu

Prenosim ti ko brat bratu

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ (سورة الحجرات:10)

"Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se milost ukazala." (El-Hudžurat, 10)

Vrlo često govorimo, čitamo u našim vjerskim knjigama, čujemo u našim vazovima da su muslimani braća i kako su: životi, čast i imeci muslimana sveti jedni drugima, te kako jedni druge trebamo paziti, međusobno se čuvati i pomagati. Allahov Poslanik, a.s., i njegovi ashabi su svojim životima svjedočili ovu izvjesnost. Oni su u međusobnom ophođenju bili milostivi i blagi. O tome Allah dž.š. u posljednjem ajetu Sure El-Feth kaže:

مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ... (سورة الفتح:29)

Muhammed je Allahov poslanik. Oni koji su uz njega, strogi su prema nevjernicima, a samilosni meðu sobom... (Suretu-l-Feth:29)

U 46. ajetu Sure El-Enfal objavljeno je:

وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ (سورة االأنفال:46)

I pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali; i budite strpljivi, jer je Allah na strani strpljivih. (Suretu-l-Enfal: 46)

U 11. ajetu Sure El-Hudžurat kaže: 

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَومٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَى أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَى أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ وَلَا تَلْمِزُوا أَنفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ بِئْسَ الاِسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ وَمَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُوْلَئِكَ هُمْ الظَّالِمُونَ(11) (سورة الحجرات:11)

O vjernici, neka se muškarci jedni drugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se ne pokaju - sami sebi čine nepravdu. (Suretu-l-Hudžurat: 11)


عَنْ النُّعْمَانَ بْنَ بَشِيرٍ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: تَرَى الْمُؤْمِنِينَ فِي تَرَاحُمِهِمْ وَتَوَادِّهِمْ وَتَعَاطُفِهِمْ كَمَثَلِ الْجَسَدِ إِذَا اشْتَكَى عُضْوًا تَدَاعَى لَهُ سَائِرُ جَسَدِهِ بِالسَّهَرِ وَالْحُمَّى. (بخارى)

Prenosi Nu'man ibn Bešir, da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Vidiš vjernike u njihovoj međusobnoj ljubavi, samilosti jednih prema drugima i učtivosti, kao da su jedno tijelo; kada jedan dio tijela osjeti bol, čitavo tijelo osjeća groznicu i nesanicu. (Buharija)

Muslimani trebaju biti kao jedna stabilna i čvrsta građevina u pogledu njihova jedinstva, pa u hadisu koji prenosi Ebu Musa, stoji:

عَنْ أَبِي مُوسَى أَنَّ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: الْمُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِ كَالْبُنْيَانِ يَشُدُّ بَعْضُهُ بَعْضًا، ثُمَّ شَبَّكَ بَيْنَ أَصَابِعِهِ . (بخارى)

Prenosi Ebu Musa da je Poslanik s.a.v.s. rekao: Mu'min je mu'minu, kao građevina, jedan dio učvršćuje drugi!” Pa je isprepleo prste. (Buharija) 

Mi danas znamo da postoji armirani beton i često ga koristimo kao simbol čvrstoće. Mi bi trebali biti kao takav beton, armatura u nama treba da bude naša vjera, da nas povezuje, drži na okupu i čini čvrstim da odoljevamo svim iskušenjima.

Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Moji sljedbenici će biti u dobru sve dok se budu međusobno voljeli, darivali i izvršavali povjereno.”

Kako god se u islamu preporučuje družiti se sa povjerljivom i iskrenom braćom u vjeri, tako se i njima stavlja u obavezu da ni najmanje ne zaziru od upućivanja na put dobra i blagostanja, jer prijatelj je onaj koji svome prijatelju ukaže na mahane. U predajama stoji:

“Prijatelj ti je onaj ko te odvraća, a neprijatelj ti je onaj ko te navraća.”

Od Ebu Hurejre r.a. prenešeno je da je  Allahov Poslanik, a.s., rekao : «Nemojte jedan drugome zaviditi, niti varati, i nemojte se mrziti niti jedna drugome leđa okrećati i ne kvarite trgovinu jedan drugome. Budite o Allahovi robovi braća, musliman je muslimanu brat, ne čini mu nepravdu, niti mu laže, niti ga omalovaža.»

Na koji način su ovo bratstvo svatili oni prije nas možemo da vidimo iz riječi unuka Alije r.a. koji je bo poznat po nadimku Zejnul-Abidin ( ukras pobožnjaka). Jedne prilike se obratio skupini muslimana rekavši im : «Da li iko od vas uvuče svoju ruku u džep svog brata ili njegov novčanik bez njegove dozvole? Prisutni rekoše ne, pa onda vi niste braća «odgovori Zejnul-Abidin.» Imam Gazali r.a. je u svom poznatom djelu «Ihja Ulumid-din» spomenuo posebno poglavlje o bratstvu: «Rečeno je da je potrebno da se za grešku svog brata muslimana traži sedamdeset opravdanja, pa ako ih ne nađe neka kritiku uputi sebi i kaže: kako si samo osoran tvoj brat od tebe sedamdeset puta traži halala, a ti odbijaš. Pa onda si ti za kritike, a ne tvoj brat.»

Prenosi se da je Poslanik, a.s., rekao: „Nećete vjerovati potpunim imanom dok ne budete željeli bratu ono što i sebi.” (Buharija i Muslim) Najmanji stepen bratske ljubavi jeste pomaganje brata u njegovom poslu u kome je potrebna pomoć. Najbolji pokazatelj stepena našeg imana je kada želimo bratu muslimanu to što želimo sebi.

Rekao je Allahov Poslanik, a.s.: “Dova brata za odsutnog brata se ne odbija. Kod glave onog koji upućuje dovu stoji melek koji kada god zatraži dobro za brata, melek kaže: “Amin i tebi!”

Muhammed, a.s., je jednog dana pitao ashabe: “Ko će od vas podijeliti sadaku poput Damdama?” On je bio siromašan čovjek. Dok su drugi dijelili srebro, zlato, ovce, deve i opremali mudžahide za borbu, on nije imao šta podijeliti. Jedne noći je ustao, uzeo abdest, klanjao dva rekata, a zatim molio Allaha: “Gospodaru moj, primi sadaku. Oprosti onom ko me vrijeđa, ko me psuje, ko mi zulum čini i ko me ogovara.” Poslije toga je došao Džibril, a.s., i obavijestio Poslanika, a.s., da je Allah primio sadaku ashaba Damdama o čemu ga je obavijestio Allahov Poslanik, a.s., nakon što su klanjali sabah-namaz.

Pored spomenutih brojne su i poruke Allahova Poslanika a.s., kojim nas savjetuje i upućuje da budemo pažljivi, razumni, susretljivi, solidarni, humani, tolerantni i ljudi jedni prema drugima. Među tim porukama je i slijedeće:  

„Šest stvari je dužnost svakog muslimana prema drugom muslimanu: kad ga sretneš – nazovi mu selam, kada te pozove (na nešto) – odazovi se, kada od tebe zatraži savjet – posavjetuj ga, kada kihne pa kaze „Elhamdulillah“ – reci mu „Jerhamukellah“, kada se razboli – obiđi ga i kada umre – isprati njegovu dženazu.“ (Muslim, Evu Davud, Tirmizi) 1. …kad ga sretneš – nazovi mu selam; Kaže Uzvišeni: وَإِذَا حُيِّيْتُم بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّواْ بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُدُّوهَا إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ حَسِيبًا „A kada pozdravom pozdravljeni budete, ljepšim od njega otpozdravite ili uzvratite istim.“ (En-Nisa, 86) 


Dakle, kao muslimani na selam smo dužni uzvratiti još ljepše ili na isti način. Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, a.s., rekao: „Nećete ući u džennet dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati dok se međusobno ne budete voljeli. Hoćete li da vam ukažem na nešto, ako budete činili, da ćete se zavoljeti? Širite među vama selam!“ (Muslim)

Braćo kad selamimo jendi druge budimo svjesni značenja selama. Selam je mir, dova da Bog dragi da mir onome kome selam nazivamo, kao što on odazivom nama želi mir.

Nemojmo da se igramo sa našim pozdravom, da jedni drugima nazivamo selam - želimo mir, a onda svojim postupcima, govorom, ponašanjem te iste ljude, našu braću rezilimo i unosimo im nemir u srca.

To je svojevrsno igranje i izigravanje s islamskim propisima.

Ako bratu nazovemo selam, onda mu taj selam želimo i našim ponašanjem.

 

Molim Allaha da nas uputi i učvrsti na pravom putu! Amin!

 

Esad Bajić, Podhum, 20.02.2015.g. / 1 dzumade-l-ula 1426.h.g.