Mon09202021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Esad ef. Bajić Jedinstvo u okvirima Islamske zajednice

Jedinstvo u okvirima Islamske zajednice

Allah, dž.š., u Kurʼani kerimu poručuje:  i pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu, i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali; i budite izdržljivi, jer Allah je, zaista, na strani izdržljivih. (Al-Anfal, 46.)

Danas ću sa par riječi pokušat ukazat na činjenicu koga i kako slijediti u današnjem vaktu.  Poslušajmo prevod ajeta koji smo citirali - ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali- Dok mi, vrlo često, trošimo energiju raspravljajući o manje bitnim pitanjima – dotle drugi nalaze pogodno tlo za promociju i širenje svojih ideja i slamanju naše snage.

„On ne govori po hiru svome – to je samo Objava koja mu se obznanjuje.“ ( An Nedžm, 3-4. )

Ovako Kur’an svjedoči o govoru Poslanika, a.s.. Po čijem hiru zapitajte se govore oni koji ruše naše jedinstvo oslovljavali se oni ovim ili onim titulama?  Po čijem hiru se sječe stablo zbog hrđe na jednom listu? Ko se to danas prepire medju nama? Ko to danas razbija naše jedinstvo pozivajući se na sunnet i Kur’an? Možda smo i mi među njima!?

Ja pozivam da se slijedi naša Islamska zajednica i njeni predstavnici i da se ne slijede samo deklarativno, jer nije Islamska zajednica samo reisu-l-ulema. On je naš vođa a Islamska zajednica smo svi mi i svi moramo biti aktivni u očuvanju našeg jedinstva. Iluzorno je ponašati se na način da svaku stijenu s puta čekamo da ukloni Reis. Oni koji unose razdor su kao vremenska nepogoda, a kad snijeg pane svak je dužan očistiti svoju avliju, više službe su tu da očiste komunikacije. Pobrinimo se da mi ne bduemo ti koji čine nepogodu!

Često se unošenje nejedinstva pravda kur’anskim ajetima pa bih volio da zapamtite i slijedeće ajete iz Kur’ana kako bi smo shvatili do koje je mjere važno jedinstvo:

Kada je neko (nazvanSamirijju Kur'anu) načinio zlatno tele Izraelićanima i rekao im:“Ovo je vaš bog i Musaov bog.”(Taha,88), Harun im je skrenuo pažnju na katastrofalne posljedice onoga u što su bili uvučeni, ali nije poveo nikakav rat protiv njjih jer je Musa, a.s., koji je bio vođa bio otsutan. Kada je Musa došao i vidio svoj narod kako obožava zlatno tele, na prvu je ukorio svog brata za stanje koje je bilo. Harunov odgovor je zabilježio Kur’an:“O sine majke moje–reče Harun –na hvataj me za bradu i kosu moju! Ja sam se plašio da ti ne rekneš: “Razdor simeđusinovima Israilovim posijao i nisi postupio onako kako sam ti rekao.”(Taha:94)

Poslanik Harun, a.s., je, dakle, naveo strah od podjele i neslaganja među njegovim narodom kao opravdanje što nije strožije ukorio Izraelićane, odupro im se i distancirao od njih. On je osjetio da je to bilo vrijeme kada bi potpuna zabrana bila kontraproduktivna, nekorisna i mogla bi odvesti do neslaganja i nejedinstva. I danas i reisu i nama imamima i cijeloj islamskoj zajednici se počesto dešavaju slične situacije. Dobro braćo, većina vas koji to danas tražite od imama i Islamske zajednice do jučer ste bili u džahilijetu, hvala Bogu, prihvatili ste vjeru, što tražite da zatvorimo tu priliku drugima? Zašto mislimo da je Dženent tako skučen pa ga uskraćujemo mnogima ko da se bojimo da će nestat mjesta za nas ili da nam neće biti komotno? Kad prijetite ajetima o Božijoj kazni, mamite i ajetima o Božijem oprostu. Kad po mezhebu kojeg slijediš ne možeš klanjat 4 rekjata sunneta pred podne, možeš li zanijetiti 4 rekjata farza "na kaza" pa se uklopit u džemat? Jesi li baš svaki klanjao pa da nemaš šta naklanjat? Kad ustanemo poslije farza džume da izađemo smatrajući da sunneti nisu obavezni, upitajmo se šta je s onim farzovima od prošlog petka koje nismo klanjali, kad ćemo njih klanjati?

Uzvišeni Allahu, ukabuli našu hutbu, oprosti nam grijehe, popravi naše stanje, neka nam je uzor Poslanik, s.a.v.s., uputi našu djecu, povećaj nam korisno znanje, učini nas odgovornim u svim dunjalučkim poslovima, povećaj ljubav i toleranciju među ljudima, oslobodi nas tereta koji ne možemo nositi i uvedi nas u Džennet sa Tvojim miljenicima i odabranicima. Amin!

 

Čaršijska džamija u Konjicu, 12.02.2016.g.