Sat09182021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Esad ef. Bajić PAMĆENJE I PODSJEĆANJE U SLUŽBI DOBRA POJEDINCA I ZAJEDNICE

PAMĆENJE I PODSJEĆANJE U SLUŽBI DOBRA POJEDINCA I ZAJEDNICE

Hvala Uzvišenom Allahu na milosti koju nam je ukazao dajući nam da se rodimo u islamu i živimo u islamskoj porodici. Hvala Mu za nebrojene blagodati kojih smo svjesni ili nesvjesni a svakodnevno, svakog trena se spuštaju na nas iz milosti Njegove. Neka je salavat i selam na Poslanika islama, njegovu časnu porodicu i časne ashabe.

Draga braćo, mi naše pamćenje vežemo za događaje koji se historijski bilježe vežući se za određene datume. Historiju naše vjere bilježimo i pamtimo po hidžretskom kalendaru a historiju naše zemlje i našeg naroda po gregorijanskom. Danas smo ušli u mjesec april koji u našem pamćenju pod svojim datumima čuva nekoliko važnih i sjećanja potrebetih događaja. 6. april 1992.godine označava početak krvave, zločinačke agresije na BiH i naš narod koja i dan danas promjenjenim sredstvima traje. Ne bi taj datum i ove činjenice smjeli zaboravljati. Kao odgovor na agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, 15 aprila 1992.godine službeno je formirana i osnovana Armija Republike Bosne i Hercegovine. Narednog ponedjeljka, 4. aprila, mi ćemo u Konjicu obilježiti i dan 4. muslimanske slavne brigade. Prisjetiti se njenog ratnog puta, njenih šehida i njenih gazija kao i šehida i gazija svih drugih jedinica. Prisjetiti ćemo se onog što nam je značila u ratnim vremenima kao i činjenice da je na njenom čelu bio imam, da se u njenoj borbi poštovao kodeks islama i da niko nikada, iako se pokušavalo, nije uspio naći ni najmanju osnovu za neki zločin prema bilo kome. Prisjećanje neka nam posluži kao najbolji odgovor na današnje pokušaje vezanja islama za terorizam i zločin inače. Ovo prisjećanje neka nam posluži i kao odgovor mnogim faktorima koji iz svojih baza na istoku pokušavaju da nam impliciraju nepoznavanje pravog i istinskog islama. Naše vjerovanje je čisto a njegova čistoća pokazana i dokazana u najtežim trenucima za ovu zemlju i ovaj narod. Čista istinska islamska načela koja smo nosili u svojim grudima bila su garant i hrabrosti i humanosti, predanosti u odbrani zemlje, vjere i naših života ali i suzdržanosti od bilo kakvih muslimanima neprimjerenih radnji. Nas od nečovječnog postupanja u ratu nije sprječavala Ženevska konvencija, jer većinom nismo ni znali za nju, sprječavala nas je i na putu čovječnosti držala kao što nas i dnaas drži naša lijepa vjera, dini islam.
Ove godine, 24. aprila u našem gradu imamo još jedan veliki događaj. Nakon više od 400 godina izgrađena je i bit će, ako Bog da, svečano otvorena nova gradska džamija. Iako smo imali značajnu pomoć donatora iz islamskog svijeta, možemo biti ponosni da smo mi, džematlije ovog grada sa našim firmama i privrednicima, ponijeli i iznijeli glavni dio izgradnje ove džamije pokazujući na taj način da smo i pored teškog ekonomskog stanja spremni odvojiti imetak i uvakufit ga u ime dragog Boga na korist sebi i generacijama koje dolaze. Ako je u ratu nikad zauzet Konjic simbol našeg herojstva onda je i naša Gradska džamija kao i 45 drugih širom opštine Konjic simbol naše spremnosti da nastavimo stopama naših dobrih prethodnika.
Po hidžretskom kalendaru danas je 23 džumade-l-uhra 1437.h.g. Naredni petak je 1. redžeb. Mjesec redžeb je prvi vjesnik, nagovjestitelj dolaska najdražeg i nablagoslovljenijeg mjeseca u godini, mubarek mjeseca ramazana. U našoj tradiciji se kaže da dolaskom redžeba počinju „Učajluci“. Ovaj naziv je nastao od turskih riječi: UČ što znači TRI i riječi AJLUK što znači mjesečna plata ili dohodak. Učajluci su termin pod kojim se misli na tri hidžretska mjeseca (Redžeb, Š'aban i Ramazan) u kojima se vrijednosti dobrih djela i ibadeta uvećaju, pri čemu su Redžeb i Š'aban dva mjeseca u kojima se vjernik priprema dobrim djelima za dolazeći Ramazan.

Po istoj tradiciji prva noć uoči petka u mjesecu redžebu obilježava se i kao mubarek noć Lejletu-r-regaib ili Noć želja.Ta noć je uoči narednog petka.

Ibrahim, a.s., je učio ovu dovu pomenutu u Kur'anu: “Gospodaru naš, pošalji im Poslanika jednog od njih koji će im čitati Tvoje ajete, podučavati ih Knjizi i mudrosti i oplemenjivati ih. Zaista si Ti jak i mudar.” Suretul-Bekare, ajet 130.
U noći koju mi označavamo imenom "Lejletu-r-regaib" ili Noć želja, doživljavajući je simbolično kao noć začeća posljednjeg Božijeg Poslanika, s.a.v.a., Allah dž. š. se odazvao dovi Ibrahima a. s. i poslao Poslanika iz arapskog naroda, koji će im ajete kazivati i kojeg treba slijediti. Muhammed a. s. je ispunjenje dove našeg praoca Ibrahim a. s. – tako je dova Ibrahim a. s. bila sahih – primljena. Kada se to desilo Allah zna. Naša tradicija u želji da obilježi i taj segment Poslanikovog, a.s., života uzela je da je to prva noć uoči petka u mjesecu redžebu. Jasno je da mi ne znamo kada je to bilo. Obilježavanje ovog događaja je više simboličke, tradicijske naravi, ustanovljeno kao praksa kojom će se srca vjernika još više vezati za Poslanika, a.s. Stoga kada govorimo o ovoj noći trebamo imati na umu da ona ne prati neki historijski događaj niti u sebi objedinjuje neku historijsku posebnost, tu je, da bude odabrana ukoliko je mi svojom čistoćom srca i iskrenošću nijetova obilježimo posebnošću iskrenog sjećanja na našeg Poslanika, Muhammeda, a.s. Ukoliko joj pripišemo svetost koja nema utemeljenja u islamu onda smo je utoliko "oskrnavili". Ukoliko neko pomisli da prisustvom učenjima mevluda te večeri može obaviti sve svoje ibadete u ovom mjesecu, taj je na krivoj predodžbi. Posebnost ove noći vezana je za posebnost osjećaja u našim srcima. Ko je odabrao ovu noć da ojača svoju vezu s Gospodarom, Poslanikom, Kur'anom, svoje uže sa našom zajednicom, džematom, onda je ona za nj mubarek, ko mimo toga traži neku specijalnost i misli da u njoj može rješiti sve svoje problem I ispuniti sve svoje želje, po meni je pogriješio.
Osnova ove noći je prisjećanje na dovu Ibrahima,a .s., na njenu veličinu i na njeno ispunjenje. Po meni je ovo "noć spomena i podsjećanja" vjernika na dar dove od dragog Boga, na tu neraskidivu trajnu vezu roba i Rabba. Dove kao znaka naše ovisnosti o Gospodaru, naše podčinjenosti Njemu, naše poniznosti i Njegove Milosti kojoj dova biva uzrok lijep. Ne vidim u ovakvom poimanju mubareka ove noći nikakav problem, naravno ako se ovoj noći daju prerogativi koji nemaju utemeljenje u islamskim izvorima onda stoji i negacija onih koji je negiraju. Takva mogućnost krivog poimanja može se prenijeti i na sve druge mubarek dane i noći kao i na mubarek mjesta,bez obzira imali utemeljenje u islamskim izvorima ili ne. To je stvar našeg ispravnog shvatanja ili neshavatanja.

Molim dragog Allaha da se okoristimo sjećanjima i poukama koje u sebi nose ovi spomenuti datumi o kojima govorismo danas. Da nas ova sjećanja, Božijom voljom, ispune snagom dostatnom da spriječimo ponavljanja onog lošeg koje pamtimo i da unaprijedimo dobra koja u sebi nosimo. Molim Uzvišenog Allaha da nam se smiluje i podari nam dobra ovog i onog svijeta. Amin!

Esad Bajić, Čaršijska džamija Konjic 01.april 2016.g.