Mon09202021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Esad ef. Bajić Hutba: DOK ZBRAJAMO PRIHODE NE ZABORAVLJAJMO NA RASHODE

Hutba: DOK ZBRAJAMO PRIHODE NE ZABORAVLJAJMO NA RASHODE

Poštovana braćo, u jedanaestom smo danu mjeseca ševvala. Deset dana smo od dana Ramazanskog-bajrama u kom smo se s radošću nadali velikoj nagradi o kojoj govori hadis kojeg Imam Buhari bilježi u svome Sahihu :

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ." (بخارى)

Prenosi Ebu Hurejre r.a., da je Poslanik s.a.v.a. rekao: «Ko isposti ramazan, sa čvrstim imanom (vjerom), nadajući se samo Allahovoj nagradi, biće mu oprošteni grijesi koje je prije učinio!»

Ako Bog da, deset dana smo od dana kada smo se nadali, i sad se nadamo, da su nam grijesi bili oprošteni. Kako nakon ovih deset dana stojimo sa tim velikim kapitalom čistoće koja nam je, ako Bog da, darovan? Jer nagrada za ibadet mjeseca ramazana je oprost grijeha i velika je to, neizmjerno velika nagrada.

Jesmo li je propili već u bajramskim danima noćima, kao što neki svoje plate propiju dan dva nakon što ih prime?

Jesmo li ga prokockali u kladionicama na utakmicama evropskog prvenstva?

Jesmo li je uložili u neke sumnjive aktivnosti za koje ne znamo hoće li na dobro ili na loše izaći pa smo sad zabrinuti?

Ima li neko ko je taj kapital oplodio i unaprijedio onako kako nam je Poslanik u hadisu kazao da se može i uvećati: Ebu Ejjub el-Ensari, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, rekao: "Ko isposti ramazan, pa ga poprati postom šest dana ševvala, kao da je postio čitavu godinu." (Muslim).

Primijetili ste sigurno kako materijalizam i dunjaluk više obuzimaju naše društvo da tim više i mnoge vjerske činjenice sabiramo na digitronu. Noć Kadr, bolja od hiljadu mjeseci se odmah matematički predstavlja 1000 : 12 =83,3 godine života. Post ramazana  29 dana x 70 godina hoda od džehennema = 2030 godina plus 6 dana ševvala x 70= 420 godina hoda daleko od džehennema, sveukupno 2450. I ništa tu nije sporno ako ne smetnemo da je matematika kompleksna nauka u kojoj vrlo često računske operacije podrazumijevaju jednu ili više nepoznatih.

Kada je u godnama po okončanju agresije na BiH skočila cijena meda mnogi su počeli da se bave pčelarstvom. Prvo su uzeli digitron i sabirali recimo ovako: jedna košnica ima 13 ramova u svakom ramu prosječno 2 kg meda = 26 kg po košnici, kilo meda 15 KM = 26 x 15 = 390 KM, ako nabavim 50 košnica  to je 19.500 KM. I onda je išla kalkulacija: za 50 košnica mi treba toliko para i na kraju godine sam već u plusu toliko i toliko... Ne treba govoriti koliko je tako kupljenih pčelinjih društava stradalo u tim godinama kada je logika digitrona ostavila te pčele na bosanskim ledinama da se same o sebi staraju dok njihovi vlasnici dođu da ih obiđu.

Tako isto treba biti oprezan i sa ovim vjerskim računicama. One jesu tačne ali da bi dobili pravi rezultat treba ukalkulisati i druge faktore poput predaja koje opominju da jedenje harama  ili pijenje alkohola ili laž i ogovaranje bivaju faktorima da se dobra djela ne primaju ili se brišu i do 40 dana.

"Onome ko se napije opojnog pića, 40 dana namaz neće biti primljen." Ili "Ko ode gataru – vračaru ili proricatelju, te povjeruje u ono što mu kaže, taj je uznevjerovao – negirao ono što je objavljeno Muhammedu". (Musnedu Ahmed) ili "Ko ode gataru – vračaru ili proricatelju, te povjeruje u ono što mu kaže, taj je uznevjerovao – negirao ono što je objavljeno Muhammedu". (Musnedu Ahmed) Čuvajte se zavidnosti jer zavidnost proždire dobra djela kao što vatra proždire drva ili suhu travu (Tirmizi)

Prenosi se da je Džubejr ibn Mut’im rekao kako je čuo Poslanika, a.s.: “U Džennet neće ući onaj ko kida rodbinske veze” (El-Buhari) Čak i ako su namaz, zekat, post, hadž i ostali ibadeti ispravni, u Džennet ne može ući onaj ko je zapostavljao svoju rodbinu.

Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se: “Čuo sam Poslanika, a.s.., da kaže: ‘Čovjekova djela se izlažu uoči petka, a djela osobe koja kida rodbinske veze se ne primaju.’” (Ahmed).

Čovjeka sigurno razočara kada sazna da njegova učinjena dobra, njegovi, njegov post, njegova dobročinstva... mogu jednostavno – propasti. Jedan od uzroka propasti dobrih djela je i pretvaranje: Imam Alija, r.a., je ukazao na neke upečatljive znake pretvaranja, koje mogu biti intiman test svakog od nas. Rekao je:„Od znakova pretvaranja je lijenost (u ibadetu i dobrim djelima) u samoći i agilnost pred ljudima. Takvog čovjeka, što ga više hvale, više čini dobra, a čim ga počnu kritikovati, prestane činiti dobro.“

Jedno od Božije imena je i “el-Hasību” – Onaj koji obračun svodi. Uzvišeni Allah tražit će od svakoga da položi račun za svoja djela. No, tražit će od svakoga da položi i račun za tuđe hakove, za prava drugih, bilo koja su imali kod te osobe, bilo koja je ta osoba uzurpirala. Kušnja koja je teža čak i od raspolaganja velikim novcem, imetkom, jeste kušnja raspolaganja s pravom drugoga. A to pravo nije samo na imetak, novac, već i na intelektualnu i duhovnu slobodu, i duševni mir. Ugrožavanje bilo čega od ovoga, velika je stvar, pa je čovjeku dovoljno problema samo se za to opravdati na Sudnjem danu koji se naziva i Dan polaganja računa. Hazreti Pejgamber, alejhisselam, kaže u jednoj predaji: Ko je nekome učinio kakvu nepravdu, po pitanju časti ili bilo čega, neka od njega traži halala (oprost) danas, prije nego li ne bude više dinara niti dirhema. Ako bude imao dobrih djela, uzet će mu se od njih, shodno veličini nepravde koju je uradio. A ako ne bude imao dobrih djela, uzet će se loših djela od onoga kome je nepravdu učinio i njemu se natovariti. (hadis bilježi Buharija, prenoseći ga od Ebu Hurejre)

Novac se štedi onda kad se ima a ne onda kad se nema. Mnogi od nas bi da štedimo kad ostane skoro švorc. Čuvajmo kapital mubarek mjeseca ramazana, uvećavajmo ga postom i drugim ibadetima u mjesecu ševvalu.

U danima smo kada se ne treba opuštati u smislu ispostili smo ramazan, očistili smo se i sad laganica... Nastavimo se udaljavat od džehennema i pazimo na požare, odbitke i minuse u računici naših dobrih djela. Ne ostavljamo ramazan iza sebe, nosimo ga u srcu sa sobom, ne zaboravljajmo ni našu Srebrenicu nakon što odemo na dženazu 11 jula. Ne znam je li iko računao, ali kada bi svakoj žrtvi GENOCIDA U SREBRENICI poklonili po dan sjećanja, trebale bi nam 23 godine da se svake sjetimo...a gdje je Prijedor, Ključ, Zvornik, Foča... PAMTIMO i POUKU nosimo svaki dan sa sobom.

Molim Uzvišenog Allaha da nam se smiluje i podari na dobra ovog i onog svijeta. “Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljima mojim, i svim vjernicima – na Dan kad se bude polagao račun (jevme jekūmul hisāb)!”(Ibrāhīm, 41.)  Amin!

Petak, 15. Juli 2016.g. / 11.ševal 1437.h.g.

Čaršijska džamija u Konjicu,

Hatib: Esad Bajić