Sat09182021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi PRIKAZI KNJIGA Sloboda izražavanja u islamu

Sloboda izražavanja u islamu

Centar za napredne studije sa zadovoljstvom predstavlja publikaciju Sloboda izražavanja u islamu autora Mohammdada Hashima Kamalija. Knjiga predstavlja bosanski prijevod djela Freedom of Expression in Islam koji je pripremio Mirza Sarajkić.

Ova studija predstavlja pokušaj da se istraže određeni islamski odgovori na savremena pitanja i dileme i to ne samo na način utvrđivanja šerijatskih smjernica o određenim temama, nego i uklanjanjem i prevazilaženjem jaza koji je nastao između šerijata i društvene stvarnosti, a sve usljed izrazito duge prevalencije i dominacije slijepog slijeđenja i tradicionalizma (taklid). Kao posljedica svega toga, često primjećujemo kako su se društvene okolnosti razvijale u određenom pravcu i kako su se potakla brojna nova pitanja koja nisu tretirana u nastojanjima (idžtihad) pravnih škola (mezahib) na način na koji je to rađeno u prošlosti.

* * *

U osnovi postoje dva cilja koja se ostvaruju pravom slobodnog govora. To su prije svega: kazivanje istine i uzdizanje ljudskog dostojanstva. Ograničavanje slobode govora nametnuto od društva ili države i strah da otkrivanje činjenice i ideja može potaknuti nasilje i nered sprečava otkrivanje i kazivanje istine. Pravo slobodnog govora, također, predstavlja nezamjenjivi dio duhovnog razvoja. Nametanje ograničenja u slobodi govora pojedinca i sprečavanje da pojedinac izrazi ono što želi, da to napiše, propagira ili izrazi na bilo koji način narušava i, istovremeno, kompromitira njegovo dostojanstvo i želju za ličnim razvojem. Kada govorimo o ova dva cilja koja su priznata i potvrđena u islamu, potrebno je kazati kako islam, vjerovatno, više naglašava i protežira otkrivanje, kazivanje i zaštitu istine.


Mohammad Hashim Kamali (r. 1944) generalni je direktor Međunarodnog instituta za napredne islamske studije (IAIS) u Kuala Lumpuru, saradnik je na Institutu za napredne studije u Berlinu, na kojem je prethodno bio gostujući profesor. Član je Jordanske kraljevske akademije nauka. Predavao je islamsko pravo naMeđunarodnom islamskom univerzitetu u Kuala Lumpuru i bio je dekan Međunarodnog instituta za islamsku misao i civilizaciju (ISTAC) u Kuala Lumpuru. Bio je i konsultant UN-a za ustavne reforme na Maldivima i u Iraku. Član je različitih naučnih i stručnih tijela i odbora. Objavio je više naučnih knjiga iz oblasti islamskog prava: Principles of Islamic Jurisprudence (Cambridge, The Islamic Texts Society, 1991. godine) – prev. na bosanski: Principi islamske jurisprudencije (Sarajevo, Centar za napredne studije, 2017) Islamic Commercial Law: An Analysis of Futures and Options (Cambridge, Islamic Texts Society 2001), The Dignity of Man: An Islamic Perspective (Cambridge, Islamic Texts Society 2002), Freedom, Equality and Justice in Islam (Cambridge, Islamic Texts Society 2002), Equity and Fairness in Islam (Cambridge, Islamic Texts Society 2005), The Right to Life, Security, Privacy and Ownership in Islam (Cambridge, Islamic Texts Society 2005), Shari’ah Law: An Introduction (Oxford, Oneworld, 2008) – prev. na bosanski: Uvod u šerijatsko pravo (Sarajevo, Centar za napredne studije i El-Kalem, 2015), Citizenship and Accountability of Government: An Islamic Perspective (Cambridge, Islamic Texts Society 2011)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner