Sun08092020

Last updateSat, 08 Aug 2020 6pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Manifestacija "Dani tradicionalnih mevluda 2019." otvorena koncertom Zejda Šote

Manifestacija "Dani tradicionalnih mevluda 2019." otvorena koncertom Zejda Šote

U četvrtak, 4. jula 2019. godine na platou ispred Gradske džamije u Konjicu, iza akšam namaza, kocertom ilahija i kasida Zejda Šote počela je ovogodišnja manifestacija "Dani tradicionalnih mevluda". Organizator manifestacije je Medžlis Islamske zajednice Konjic, a partneri su Centar za kulturu NU Konjic i KUU "Sejfullah" Konjic. Ovogodišnja manifestacija "Dani tradicionalnih mevluda 2019" donosi 14 programskih sadržaja i trajat će do 22. septembra 2019.godine.

 Program svečanog otvaranja počeo je imam Tekijske džamije u Konjicu Salih ef. Nefer učenjem Kur'ana, a potom je voditelj programa Benjamin Mušinović ukratko podsjetio okupljene na tradiciju učenja mevluda u Bosni i Hercegovini i najavio obraćanje glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delića.  Refik ef. Delić je nakon selama prisutnima posebne selame i dobrodošlicu zaželio izaslaniku muftije mostarskog mr. Suad Mujakiću, predsjedniku Medžlisa IZ Konjic Adnanu Faladžiću i drugim prisutnim zvaničnicima.

"Ovom manifestacijom mi čuvamo tradiciju mevluda a mevlud je sjećanje i vezanje za Poslanika, a.s.. Iako nije rebiul-evel mi smo s mevludom i sa Poslanikom, kako sad tako i svaki dan. Od onog trenutka kada posvjedočimo šehadet izgovarajući da nema Boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik pa kroz čitav život mi smo s Poslanikom, a.s.. Mi smo s Poslanikom kada ustajemo i umivamo se, kada s bismilom odjeću i obuću oblačimo, kada lijepo pozdravimo komšiju... Želim da ova i sve druge manifestacije od nas naprave bolje ljude, bolje vjernike, bolje roditelje, bolje građane, bolju djecu..." kazao je, između ostalog, u svom obraćanju glavni imam Refik ef. Delić

Manifestaciju je svojim obraćanjem svečano otvorio izaslanik muftije mostarskog mr. Suad ef. Mujakić koji je prenio selame muftije mostarskog mr. Salem ef. Dedovića i žaljenje što je bio spriječen da prisustvuje ovoj manifestaciji.

"Ovo večerašnju noć mogu osjetiti Sejfullah ef. Poroho, šejhovi iz porodice Džumhur ali i drugi alimi ovog grada. Da kojim slučajem možemo vidjeti te velikane sigurno bi na njihovim licima vidjeli blagi osmijeh i sigurno bi dobili izun za ovo što radite. Čestitam Medžlisu IZ-e Konjic na organizaciji ove jedinstvene manifestacije u Bosni i Hercegovini. Mevlud ima širi kontekst, pored vjerskog čina možemo ga posmatrati i kao sociološki element koji okuplja ljude i uspostavlja različite vrste međuljudskih komunikacija i međuljudskih odnosa zato se njim mogu i trebaju baviti i soiolozi iz perpsektiv e sociologije.  On je bio i smotra folklora u širem značenju ove riječi pa bi i etnolozi u njemu mogli tražiti elemente koji su bitni za tradiciju Bošnjaka na ovim prostorima. On je bio izazov i književnicima koji su koristili njegovu osnovu za svoj lični iziričaj, to je vama Konjičanima dobro poznato jer među vama postoje i vaši pisci mevluda. Mevlud bi mogli posmatrati i iz drugih dimenzija i u svakoj od njih bi mogli naći satisfakciju. Mevlud je nastao kao produkt unutrašnjeg osjećaja prema voljenoj osobi, Poslaniku islama, a.s. Uzvišeni Allah ga je opisao riječima "A ti si Muhammede najljepše ćudi, najljepšeg morala, najljepšeg odgoja." a sam  Poslanik, a.s.,  je kazao: Mene je moj Gospodar odgojio!"

Zbog ovog mevludi u našoj tradiciji imaju posebno mjesto. Osnovna misija Poslanika je uspostavljanje moralnih vrijednosti u čovjeku, zajednici, džematu, ummetu... "Poslan sam da usavršim plemenite ćudi kod ljudi!" kazao je Poslanik, a.s.. Zato mevlud posmatrajmo kao podsjećanjne na ovu dimenziju poslaničke misije. Čuvajte tradicoinalne vrijednosti i obogaćujte ih potrebama današnjeg vremena...", kazao je u svom obraćanju mr. Suad ef. Mujakić.

Potom su okupljeni  uživali u učenju zikrova, mevluda, ilahija i kasida, Konjičanina Zejda Šote koji je kazao da uvijek kada nastupa u Konjicu ima onu posebnu vrstu treme ali i poseban osjećaj zadovoljstva da je u svom gradu sa njemu dragim i bliskim insanima.

Manifestacija se nastavlja u utorak 9. jula 2019. godine promocijom knjige muftije mostarskog mr. Salem ef. Dedovića "Riječi nade" koja će se održati u avliji Gradske džamije  u Konjicu s početkom u 21 sat. O knjizi će govoriti promotori: doc.dr. Zehra Alispahić, dr. Abdulgafar Velić i mr. Ahmed Hatunić.

Generalni pokrovitelj manifestacije je "Igman" Konjic, sponzori: BH Telekom, Fahmogradnja, MBH Prom, GPI Konjic, AMS Konjic. Medijski pokrovitelji Radio Konjic i RTV "BiR"

 

Foto: Vehid Šišić