Sun08092020

Last updateSat, 08 Aug 2020 6pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Održana promocija knjige "Riječi nade" muftije mostarskog mr. Salem ef. Dedovića

Održana promocija knjige "Riječi nade" muftije mostarskog mr. Salem ef. Dedovića

Knjiga hutbi, govora i intervjua mostarskog muftije, mr. Salem-ef. Dedovića pod nazivom „Riječ nade“ promovirana je sinoć (9. juli 2019.g.) u avliji Gradske džamije u Konjicu u okviru manifestacije „Tradicionalni dani mevluda 2019.“

O knjizi su govorili: doc.dr. Zehra Alispahić, dr. Abdulgafar Velić i mr. Ahmed Hatunić.

Dr. Zehra Alispahić za muftijnu knjigu kazala je kako su to zaustavljene riječi na papiru svih muftijinih aktivnosti. U njima, istakla je, pulsira život, teče nada, izvire ohrabrenje i poticaj da nema bezizlaznih stanja, da je život borba, ali i dar i odgovornost, da sam pojedinac najprije mora biti promjena koju želi vidjeti u svome okruženju i da duhovni zavičaj može samo naći u prostornom zavičaju. „Manirom iskusnog, odmjerenog, učenog i iskrenog alima, muftija Dedović prenosi čudo Kur’ana i širi bereket vječne Riječi i kur’anskog govora u svom prostornom zavičaju na koji je jako ponosan, na svakom kamenu lijepe Hercegovine, u svakoj prilici: dok sa svojim vjernicima dočekuje mubarek mjesec ramazan u mostarskim džamijama, u bajramskim jutrima, o mevludima, u blagajskoj tekiji, na otvaranjima džamija u povratničkim džematima, u bajkovitom Stocu i Trebinju, u Glamoču, Livnu, Borču i Nevesinju, ispod Staroga mosta, dok vodi dijalog i iscrtava nove trase mira sa predstavnicima drugih religijskih zajednica, dok se druži sa mladima, dok obilazi povratnike u rasutim hercegovačkim selima“, naglasila je profesorica Alispahić koja je bila i moderator sinoćnje promocije.

 

Hatunić je govoreći o knjizi poseban naglasak stavio na izlaganje vezano za hutbe muftije mostarskog, njihov karakter i vezu riječi u njima kazanih sa aktulenim društvenim događanjima te primjetio kako je svaka rečenica u muftijinim hutbama precizno osmišljena i pažljivo “vagana“ te da na jednak način podrazumijevaju i vrijeme u kojem su kazane i vrijeme koje dolazi. Kao takve one su svojevrstan urnek koji će pomoći imamima i svima drugima koji se javnom riječju o vjeri obraćaju vjernicima.

Abdulgafar Velić je u svojoj riječi o knjizi „Riječi nade“ usporedio naziv knjige i njen sadržaj sa „lijepom riječju“ i podsjetio na jednu zanimljivost bosanskog jezika u kojoj, za razliku od arapskog ili turskog jezika, džamija i skoro svi džamijski elementi dolaze u ženskom rodu – džamija, minbera, munara... osim riječi mihrab, te u tom kontekstu metaforično podsjetio na džamiju kao majku koja okuplja vjernike, na minberu s koje „majka“ djeci upućuje lijepe i tople riječi – kazujući da na isti način čitaocima i slušaocima svojom riječju prisutpa muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović, koji uz sve to pristupa kroz funkciju muftije mostarskog i u mihrab stajući na čelo prvih i svih safova iza.

„Njegove hutbe nekada su riječi utjehe našem čovjeku, nekad podstrek, a nekad prkos i ponos!, kazao je dr. Abdulgafar Velić.

Na kraju promocije mostarski muftija Salem ef. Dedović se zahvalio promotorima, recenzentima i svim prisutnima. Pojašnjavajući razloge zbog kojih je pristupio izdavanju ove knjige, između ostalog, podsjetio je na Poslanikovu, a.s., predaju u kojoj se pojašnjava da kada čovjek umre, prekidaju se njegova djela, osim u tri slučaja: trajna sadaka, znanje koje je ostavio iza sebe da se drugi koriste i dobro odgojeno dijete koje će se moliti za njega.”

Knjiga „Riječi nade“ na skoro 500 stranica sadrži 61 hutbu, 32 prigodna govora, 18 intervjua i kao takva autentično je svjedočanstvo vremena.