Thu10012020

Last updateThu, 17 Sep 2020 8am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Mjesečna tribina: U vjeri je snaga

Mjesečna tribina: U vjeri je snaga

U četvrtak, 10.10.2019. godine, iza jacije namaza u Čaršijskoj džamiji u Konjicu održana je prva mjesečna tribina imama Medžlisa IZ-e Konjic. Predavanje je održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić koji je govorio na temu: U VJERI JE SNAGA - Jak vjernik je bolji i Allahu draži od slabog, a u obojici je dobro..."

On je u svom obraćanju pojasnio potrebu da se jednom mjesečno mimo džuma-namaza i drugih redovnih vjershih sadržaja održe predavanja-druženja na kojima će se džematlijama obraćati konjički imami i tretirati aktulene teme s pozicije vjere.

U nastavku obraćanja on je prenio poruke i pouke hadisa kojeg Imam Muslim bilježi u svom Sahihu, a prenosi od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanika, a.s., rekao: „Jaki vjernik je bolji i Uzvišenom Allahu draži od nejakog vjernika, a dobro je i u jednom i u drugom. Žudi za onim što će ti koristi, traži pomoć od Allaha i nemoj klonuti. Ako ti se šta dogodi, ne govori: da sam uradio tako i tako bilo bi tako i tako – već reci: – Allah je dosudio i učinio što je htio – jer ono ‘da sam’ šejtanu otvara mogućnost djelovanja“ . Istinu je rekao Allahov Poslanik, s.a.v.s.

Glavni imam je, između ostalog pojasnio. "Nesumljivo je da se pod riječi “snaga” u ovom hadisu misli na snagu vjere, a ne (samo) na snagu tijela, jer ta snaga može i štetiti onome ko je posjeduje ako je iskoristi u nepokornosti i griješenju prema Uzvišenom Allahu.

"Današnja situacija u svijetu", kazao je u obrazlaganju teme "pokazuje da su muslimani danas u svijetu, generalno gledano, slabi. Zašto smo slabi i zaostali?, pitanje je koje sebi često postavljamo. A da jesmo slabi nema sumnje: većina loših vijesti koje slušamo na medijima dolazi iz muslimanskog svijeta, bilo da se radi o niskim stopama pismenosti, krajnjem siromaštvu, izbjeglicama ili sukobima. Ovdje ćemo progovoriti samo o dvije dijagnoze koje nam je ustanovio Poslanik, a. s., u svom hadisu: "Doći će vrijeme pa će drugi narodi nasrnuti na vas kao što gladan svijet navali na posudu sa hranom. Neko od prisutnih upita: Je li to zato što će nas biti malo? Ne, odgovori Poslanik. Naprotiv, bit će vas puno ali ćete biti kao pjena. Allah će iz grudi vaših neprijatelji ukloniti strah koji od vas imaju a u vaša srca će ubaciti slabost. Koja je to slabost, Božiji Poslaniče, upitaše? Ljubav prema dunjaluku i prezir prema smrti...

Poslanik, a. s., kaže da je to zato što volimo dunjaluk i strahujemo od smrti. Učeći Kur'an i čitajući druge Poslanikove hadise znamo da nas slabim nije učinila obična, prirodna ljubav prema dunjaluku i prirodni strah od smrti već pretjerivanje u tome...

Pohlepa zajednicu vodi direktno u propast. Imam Ebu Hamid el-Gazali u svojoj knjizi Savjeti vlastima kazuje interesantnu hikaju o tri lopova iz vremena Isa, a. s. Kaže, bila tri lopova i jednom našli veliko bogatstvo pa odluče da ga podijele i raziđu se. No, prije nego to učine odluče još jednom lijepo kao družina ručati. Jednog pošalju u grad da im donese ručak. Njemu, međutim, usput naumpadne da hranu zatruje i sav plijen  uzme za sebe. Ona dvojica pak čekajući ga dogovore se da mu postave busiju i ubiju ga, te plijen umjesto na troje podijele na dvoje. Tako su i učinili. Oni ubiše trećeg a onda sjedoše d apojedu ono što im je donio. Na kraju i oni umriješe od trovanja. Kako su svi bili uspješni u svojim pohlepnim planovima bogatstvo im je ostao uzalud.

..Voljeti, dakle, dunjaluk, lijepo auto, kuću, odjeću i slično samo po sebi nije grijeh pod uvjetom da smo to stekli na halal način i da smo izmirili svoje obaveze. Uostalom i Poslanik je govorio da uživa u nekim dunjalučkim stvarima kao što su žene i mirisi. Ali ono što jeste grijeh, i ono što nas čini slabim jeste pretjerivanje u toj ljubavi - onda kad dunjaluk počne da posjeduje nas a ne mi dunjaluk.

Drugi uzrok naših slabosti Poslanik, a.s., je nazvao strahom od smrti. Zapravo, riječ je o nespremnosti na žrtvu čiji je vrhunac, svakako, spremnost da se položi život. A ta spremnost na žrtvu je izvor snage. Danas je Zapad moćan, no taj Zapad je opstao zahvaljujući ulozi SAD-a u zadnjih sto godina. Zašto Amerika?

Prije par godina provedeno je obimno međunarodno istraživanje o tome u šta koja nacija vjeruje i koje vrijednosti najviše poštuje. Jedno od pitanja je bilo i: da li ste spremni boriti se za ono u šta vjerujete? Tek trećina Francuza i nešto više drugih Evropljana je rekla da jesu, dok je više od dvije trećine Amerikanaca dalo isti odgovor. Eto ta spremnost da se bori za ono u šta se vjeruje, da se za to živi i radi izvor su snage...

Danas je zapravo jedan od najvećih problema muslimana u Bosni apatija, pasivnost, anemičnost, bezvoljnost, potištenost, ogorčenost, pesimizam, beznađe, gotovo kolektivna depresija i bespomoćnost. Nema elana i vjere u bolje sutra koji bi nas potakli da se pokrenemo. Stari a nažalost i mladi uglavnom jadikuju i kukaju nad stanjem. Po njima u Bosni je mrkli mrak.  Ne želimo se upuštati u raspravu o tome jer u nekim segmentima i nekim kategorijama zaista nije lahko. Ali ako i jeste mrak, njegovo ponovljeno opisivanje, grđenje i kuđenje neće ništa promijeniti. Ali situaciju hoće promijeniti i mrak otjerati ako potražimo šalter i upalimo svjetlo, a ako nema svjetla onda svijeću ili bilo kakav drugi izvor svjetla. Kada to učinimo mraka će nestati. Ne zaboravimo: mrak je prirodno stanje stvari u svemiru. Gdje nema svjetla tamo vlada mrak. Ne dozvolimo mu da ostane! Otjerajmo ga paleći sijalice ili makar svijeće...Govorenjem samo o lošem i zlu, gajenje samo pesimizma i pesimističnih pogleda na budućnost neće nam donijeti dobro..."

Naredna tribina će se, ako Bog da održati 07.11.2019. godine , također u Čaršijskoj džamiji a predavanje će održati Salih ef. Nefer.