Sat03062021

Last updateFri, 05 Mar 2021 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Iftar u Carevoj džamiji okupio 250 Bošnjaka Nevesinja

Iftar u Carevoj džamiji okupio 250 Bošnjaka Nevesinja

Zajednički iftar u Carevoj džamiji u Nevesinju okupio je preko dvije stotine i pedeset raseljenih  nevesinjskih Bošnjaka, njihovih prijatelja i gostiju.

Iftaru su pored ostalih prisustvovali mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović sa saradnicima , paroh treće nevesinjske parohije Drago Zubac, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Elvir Zlomušica i brojne druge poznate ličnosti iz javnog i društvenog života u Mostaru i Hercegovini.

Brojna ozarena lica i radost koju su tokom iftara međusobno podijelili na sebi dostatan način potvrđuje potencijale aktivnijeg organiziranja vjerskog života u ovom mjestu. Tokom ramazana. Teravih namaz je klanjan u pet džemata i u svim bošnjačkim selima, osim džemata u Odžaku. Iftar, u znak podrške i prijateljstva, doniralo je  Bošnjačka islamska zajednica iz Brisbena u Australiji. Dio sredstava za uspješniju organizaciju donirali su i Hamo Badžak, Hifa d.o.o. Slastičarna Palma i Crveni križ Grada Mostara. Nakon akšam namaza proučena je hatma dova svim šehidima iz Nevesinja i svim umrlim muslimanima ovoga kraja. Prisutnima su se tokom ove ramazanske večeri obratili hafiz Emin ef. Tucović, Ilham ef. Puce rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje pri Mostarskom muftijstvu, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Nevesinje Mehmed Čopelj i Šerif Kujan te na kraju i muftija Dedović.

Kratko je prokomentirao činjenicu da su među učačima Kur'ana te večeri bili mladi i daroviti mladići porijeklom iz Nevesinja a čiji sportisti rezultati zadivljuju širu društvenu javnost poput državnog reprezentativca u futsalu Tarika Džemića i perspektivnog juniora Lokomotive Halida Šipkovića.  „To su za nas velika saznanja jer vidimo da imamo darovitih ljudi i da se nastavlja jedan dugovjeki kontinuitet očuvanja i njegovanja duhovnih vrijednosti“, kazao je muftija.

H. Eminović

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner