Sat03062021

Last updateFri, 05 Mar 2021 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Bajramski prijem: Širiti dobro, radost i sreću

Bajramski prijem: Širiti dobro, radost i sreću

Tradicionalni bajramski prijem muftije mr. Salem-ef. Dedović održao se nedjelju, prvog dana kurban bajrama, u Mostaru. Među zvanicama prijema, našle su se brojne osobe iz društvenog, vjerskog i političkog života.

Muftija Dedović u svom obraćanju rekao je kako je prelijepa slika jedinstva u bh. različitostima. 

''Danas smo u mislima i dovama s milionima muslimana u svijetu. Na Hadžu su i brojni muslimani iz Bosne i Hercegovine. Prelijepa je slika jedinstva u različitostima. Bajrami oduvijek nose snažnu poruku. Poruku zajedništva, pomirenja i zbližavanja. Ovo je blagoslovljeno vrijeme. Ovo su dani vjere, ljubavi i nade'', rekao je. 

Dodao je da je Bosna i Hercegovina zemlja blagodati za sve, te da je Islamskoj zajednici stalo da ona bude prosperitetna. 

''Mir, sloga i ljubav bolji su od neslaganja, sukoba i razdora. Naša uloga je širiti dobro, radost i sreću. Stalo nam je da u našoj zemlji bude prosperiteta. Ovo je zemlja u kojoj blagodati ima za sve i svakoga. Kurban je simbol žrtve i odricanja. Ovo su dani ljepote, iskrenih dova i susreta'', naveo je muftija Dedović. 

Mostarski paroh Radivoje Krulj u obraćanju prisutnima čestitao je Bajram, te se muftiji zahvalio za bratsku ljubav.

''Odlučnost Abramova, ili Abrahimova, i spremnost da svog prvijenca i sina jedinca, prinese Bogu, je učinila takvu blagodat i takvu milost Božju'', naveo je u čestitci. Dodao je da moli ''da svima nama Bog otvori srce, da imamo vjeru svog zajedničkog praoca Ibrahima''. 

Biskup Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije, Ratko Perić, nije prisustvovao prijemu, ali je poslao čestitku u kojoj je između ostalo rekao ''neka Gospodin Bog udjeli Vama i svim Vašim suradnicima i vjernicima muftijstva dobro zdravlje i obilan blagoslov u radu i životu''. 

Fra Iko Skoko, ove godine zbog služenja mise, također nije mogao prisustvovati prijemu, ali je uputio čestitku. ''Kurban ili Hadži-bajram veliki su mubarek dani, dani velikog božjeg dobra. Vama osobno, vašoj obitelji i svim Vašim vjernicima čestitam Bajram'', naveo je fra Skoko.

(www.bljesak.info)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner