Sat03062021

Last updateFri, 05 Mar 2021 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Islamska zajednica i Srpska pravoslavna crkva osudile necivilzacijski čin u Gacku

Islamska zajednica i Srpska pravoslavna crkva osudile necivilzacijski čin u Gacku

Muftija mostarski Salem ef. Dedović danas je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Gacko sa delegacijom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske koju je predvodio arhijerejski zamjenik Radivoje Krulj razgovarao o nemilom događaju kada je Danel Rajković izvršio veliku nuždu na ulazu u džamiju Mehmed-age Zvizdića u Gacku.

Ovaj događaj su osudili, ocijenili necivilizacijskim, te ukazali na značaj izgradnje mira i povjerenja, saopćilo je Muftijstvo mostarsko.

Muftija Dedović ovom prilikom je istakao vrlo dobru saradnju Muftijstva mostarskog i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

„Jako je važno da smo danas zajedno u sjedištu Islamske zajednice (IZ) u Gacku, predstavnici IZ i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, osudili ovaj necivilizacijski atak i dali zajednički snažnu, bratsku, poruku našem glavnom imamu i njegovoj porodici. Ovaj atak neće utjecati na atmosferu vrlo korektnih, izgrađenih odnosa između ove dvije vjerske zajednice i na sve ono što su vjerske zajednice do sada uradile na planu mira. Sigurnost ovim atakom nije narušena. Jasno je o kakvom se profilu osobe radi. Ovdje valja poslati poruku nadležnim organima vlasti da preduzmu sve što treba preduzeti. Za nas u ovom slučaju, takva poruka ide u javnost iz Gacka, nedvosmislena osuda naših prijatelja iz Pravoslavne crkve. Njihova podrška i njihovo stajanje da se pruži podrška imamu je jako važna“, rekao je muftija.

Radivoje Krulj, zamjenik vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija osudio je ovaj čin i istakao da je potrebno preventivno djelovati.


„U ime Eparhije, u ime vladike Dimitrija i u svoje ime želim da dam punu podršku našem dragom imamu, ljudima iz MIZ Gacko i da sa ovog mjesta poručimo da najoštrije osuđujemo ovaj strašni i necivilizacijski čin. Institucije trebaju da rade. Mi ćemo kao zajednica, kao crkva, kao odgovorni ljudi na čelu sa našim sveštenikom u Gacku, preduzeti sve da na pravi način institucije opominjemo da rade svoj posao, da djelujemo preventivno i da ne budemo samo oni koji će reagovati“, kazao je Krulj.
Rajković, koji je od ranije poznat i po konstantnim prijetnjama Emiru ef. Nuhiću, imamu džemata Blagaj u Bosanskom Novom, uhapšen je po nalogu Tužilaštva BiH na području Gacka.

Formalno je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je tokom 2019. godine, u više navrata, putem društvenih mreža, upućivao ozbiljne, uvredljive i teške prijetnje, usmjerene na pripadnike bošnjačkog naroda u BiH, te upućivao ozbiljne prijetnje imamu džemata Bosanski Novi/Novi Grad, prema kojem je upućivao prijetnje za život i sigurnost vjerskog službenika i članova njegove porodice.

Osumnjičeni će tokom dana biti doveden i predate postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, kao i daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner